Klímaváltozás a régészeti korokban 1

A modern ember és környezetének a jégkortól napjainkig terjedő kapcsolatát tárja a hallgatóság elé Prof. Dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár a Tornyai János Múzeum régészeti előadássorozatán január 30-án, szerdán 17 órai kezdettel – ismertette lapunkkal Arany Tóth Attila sajtóreferens.

A Korok, kultúrák, lelőhelyek idei első rendezvényén a Kárpát-medence régészeti korokban lezajlott éghajlati változásáról és a környezet átalakulásáról hallhatnak előadást a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékének vezetőjétől a hódmezővásárhelyi közgyűjteménybe látogatók.

Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár egy földtörténeti korokon átívelő utazásra invitálja az érdeklődőket, amelyen a résztvevők megismerhetik a modern ember és a környezet kapcsolatát a jégkortól napjainkig.

Az első Homo nemzetség 2,5–3 millió évvel ezelőtti megjelenésétől kezdődően egy függő viszony jött létre az emberi közösségek és a környezet között. A szegedi egyetem földtudományi professzora e napjainkra törékennyé vált egyensúlyi rendszer változásait veszi górcső alá és járja körül a környezettörténetet előadásában.

Klímaváltozás a régészeti korokban