Két nap alatt két medvét gázoltak el erdélyi utakon

Amióta barna medve is a Vadaspark gyűjteményének része, azóta az év első programja a medveles, amely során a látogatóinkkal együtt figyelhetjük meg, hogyan viselkednek a medvéink a tél végéhez közeledve – írja honlapján a Szegedi Vadaspark.

Idén ez a nap hétvégére esik, így bízunk benne, hogy az eddigi évek iskolai és óvodai csoportjai után most az egyéni látogatók és családok is kedvet éreznek kilátogatni hozzánk. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar is jelen lesz a napon, nem csak örökbe fogadják a medvéinket, hanem segítenek a játékos program szervezésében is. A rendezvény 10.00-tól 16.00-ig tart, és 12.00-ra várunk mindenkit, hogy megnézzük, kijön-e a medve a „barlangjából”, illetve ha kijön, miként fog reagálni.

Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony napja hagyományosan egy fontos időjósló nap, ha ekkor szép idő van, hosszú telet, ha rossz, gyors tavaszodást vártak a népi megfigyelők. Vagyis, ha meglátja a medve az árnyékát, jobban teszi, ha még a téli nyugalom folytatását választja… Mennyire válik be a jóslat? Tavaly mindenképpen bejött, a tavasziasan szép idő után hosszú, márciusban is folytatódó hideg köszöntött ránk. Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy a medve nem alszik téli álmot, tehát, ha nem is annyira aktívak, mint az év melegebb hónapjaiban, de ébren vannak.

Forrás: mcsipos.hu