Gyopáros Alpár

Hódmezővásárhellyel azért nehéz együttműködni, mert hiányzik a városmenedzsmenti gondolkodás: a polgármester nem azt nézi, hogyan kellene előrehaladni, hanem hogy miként lehet balhézni – nyilatkozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A megyei jogú városok fejlesztését célzó, 2015-ben életre hívott Modern Városok Programra eddig 1000 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat, és jó eséllyel idén meghaladják az 1500 milliárd forintos kifizetési összeget – minderről Gyopáros Alpár (képünkön) beszélt az Origónak adott, kedden megjelent interjújában. A Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa szerint számos ellenzéki vezetésű településsel zökkenőmentes az együttműködés, de akadnak, akikkel sajnos nem lehet megtalálni az összhangot. Aminek nyilvánvalóan az érintett települések és közösségek látják kárát.

Ezek között emelte ki Gyopáros Alpár Hódmezővásárhelyt, és meg is indokolta, mi a probléma.

„Hódmezővásárhely esetében van egy erős türelmetlenség a városvezető részéről, és irreális elvárások is. Márki-Zay Péter sok esetben a közösségi médiában nyilvánul meg, és ott fogalmazza meg a kritikáit, de semmilyen közigazgatási aktus (például képviselő-testületi határozat elfogadása) nem történt meg a város részéről, hogy miben is szeretnének változtatni. Nagyon világosan látszik, hogy milyen nagy különbségek vannak a városok menedzsmentjei között. Sok helyen kiváló városmenedzsmenti gondolkodással találkozunk, míg egyes esetekben csak a balhét keresik, és nem az előrehaladást. Márki-Zay esetében az utóbbiról van szó”

– fogalmazott modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Tavaly többször rámutattunk, miközben a többi megyei jogú városban elindultak a fejlesztések, a nagyberuházások, és folyamatosak voltak a forráslehívások is 2018-ban, Hódmezővásárhely látványosan megtorpant. December 31-i cikkünkben úgy összegeztünk: csak tavaly 150 milliárd forintot hívtak le a megyei jogú városok, Vásárhely a sor végén kullog. A kormány ugyan támogatná Vásárhelyt, azonban mivel a város vezetése sehogy nem áll a Modern Városok Program előkészítésével, ezért a többi településhez képest csak csekély forrás érkezik ide: 2018-ban tudomásunk szerint konkrétan egy forintot sem sikerült lehívni…

Az előző évben egyedül a Németh László Gimnázium, Általános Iskola felújításához és bővítéséhez szükséges (még az Almási István-féle városvezetés által előkészített!) projektet találta támogatásra alkalmasnak a kabinet, így ahhoz 885 millió forinttal járult hozzá. Azonban ez a pénz is csak idén érkezik meg az önkormányzathoz, és ennek révén 21. századi színvonalúvá fejleszthető az oktatási intézmény.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője december elején ugyancsak nehezményezte, Hódmezővásárhely sehogy nem áll a Modern Városok Program projektjeinek, fejlesztéseinek előkészítésével – amiről 2017 tavaszán írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Almási István polgármester –, az ezzel kapcsolatos anyagok katasztrofális állapotban vannak.

A kormány tehát hiába szeretne támogatni – ha nincs mit. Különösen egy olyan város esetében – ezt húzta most alá Gyopáros Alpár – melynek vezetéséből hiányzik a városmenedzsmenti gondolkodás, az előrehaladás helyett a balhét keresi, a közigazgatási aktusok elvégzése helyett pedig a közösségi médiában okoskodik, fröcsög vagy villog.

Fotó: Rácz László /N3 Kommunikáció