Olvasói levél: Márki-Zay egy cigányverő kezét szorongatja

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet küldte szerkesztőségünknek, amit változtatás nélkül közlünk.

„Igen, jól látják. Márki-Zay Péter Sneider Tamás kezét szorongatja. Azt a kezet, amely egy mozgássérült cigányembernek okozott komoly sérüléseket, abban az időben, amikor Sneider az egri skinhead-ek vezéregyénisége volt „Roy” néven. Nyilván csak én nem láttam Mátray Attilának, a hódmezővásárhelyi kisebbségi önkormányzat vezetőjének elhatárolódását. Vajon miért nem tiltakozik, amikor egy romaverés miatt jogerősen elítélt politikus lesz városa polgármesterének szövetségese?

Sneider felesége korábban náci karlendítéssel üdvözölte a násznépet. Mátray ennek is örül? Hogyan képviselheti a cigányságot ezek után? Már akkor fel kellett volna emelnie a szavát, amikor Márki-Zay Péter a Magyar Gárdáról vizionált, azaz szöges bakancsokkal verette volna fel a város csendjét. Akkor sem szólt egy szót sem. Néma maradt. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a helyi cigány közösség mit szól ehhez.

Mátray Attila egykoron a Fidesz mellett kampányolt. Almási István néhai polgármestert és helyettesét, Kószó Pétert a cigányság érdekében végzett munkájáért tüntette ki. De nem azzal vált méltatlanná a romák képviseletére, hogy korábbi elveit megtagadva Fidesz-szimpatizánsból Márki-Zay Péter érdekeinek kiszolgálójává vált, hanem azzal, hogy asszisztál a cigányellenes barátkozáshoz – mert neki sokkal fontosabb a saját karrierje, mint a roma társadalom képviselete.

Emlékeztetnék a közismerten ellenzéki Magyar Narancs cikkére, melyben Sneider „Roy” Tamásról nyilatkozott egy korábbi skinhead. Így:

„A Roy nagyon kemény volt! Nem az a típusú főnök, aki csak háttérből pofázik, hogy előre, hanem mindig ott volt az élen. És igen, ha kellett, ütött, de magát sem kímélte soha. Igazi vezér volt, tiszteltük, mire én odakerültem, már vitathatatlanul ő volt a főnök az egri szkinek között.”

Sneider Tamás egy mozgássérült cigányt vert meg kézzel, botokkal és kábeldarabokkal, majd társaival együtt a földön összerugdosta. 25-30 fős csoportokban indultak esténként portyázni, összesen 11 erőszakos cselekményt követtek el. Idősebb fia az SS jelmondatát tetováltatta amagára, testvérével együtt jelenleg is a bíróság előtt áll. Sneider Tamás Márki-Zay Péter barátja és szövetségese. A vásárhelyi polgármester Sneider Tamás látogatását követően saját maga írta ki a Facebook-ra azt, hogy „minden becsületes magyar embernek össze kell fognia”. Aztán barátságosan megfogta azt a kezet, amely korábban egy rokkant emberre sújtott le.

Mátray Attila, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke ezért nem csak Márki-Zay Péter, hanem Snedier Tamás politikai szövetségesévé is vált. Mindenki gondolkozzon el azon, hogy ezek után méltó-e a vásárhelyi roma közösség bizalmára.

Egyáltalán méltó-e bármilyen tisztségre.

Kelemen V. László”

Olvasói levél: Márki-Zay egy cigányverő kezét szorongatja 1

Fotók: Márki-Zay Péter Facebook-oldala