Hogyan óvjuk négylábú kedvenceinket a hidegben? 1

A hideg időben a házi kedvencek még nagyobb odafigyelést igényelnek a felelős gazdiktól. A témában Balogh Ernővel, a Hódmezővásárhelyi Állatvédő Egyesület elnökével beszélgettünk.

A lakásban tartott kutyák esetében oda kell figyelni arra, hogy a téli időjárásban megfelelően legyenek védve a hidegtől sétáltatás közben. Kifejezetten a kistestű ölebek igényelnek nagyobb törődést, ugyanis a szőrük nem tartja megfelelően a hőt, ezért érdemes kutyakabátot, vagy kutyapulóvert rájuk adni. A járdák sózása miatt érdemes a négylábúak számára vásárolható krémmel bekenni a tappancsukat sétáltatás után. Ugyanis könnyedén kimarhatja a só a talpukat, amely komoly fájdalommal jár. Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédő Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a hideg időben a kutyus fajtájától függően figyeljenek a gazdik a négylábú kedvenceikre. Mindegyikük más és más, ezért a téli időszakban speciálisan kell ápolni, és óvni őket.

Hogyan óvjuk négylábú kedvenceinket a hidegben? 2

A kint tartott kedvencekkel kapcsolatban az elnök kiemelte, hogy amennyiben láncon tartják az ebet, addig amíg nincsenek otthon, fontos, hogy a lánc körül ne legyen tárgyak, amiben fennakadhat. Továbbá biztosítva legyen a lánccal együtt a bejárás a kutyaházába, nehogy megfagyjon a hidegben az eb. A kedvenc házikójával kapcsolatban azt a tanácsot adta, lehetőleg szélvédett helyre legyen elhelyezve, szalmával legyen kibélelve a kutyaház, ugyanis  a szalma kiválóan szigetel és tartja a hőt. Az etetésük szempontjából fontos a táplálék dús étel biztosítása a kutyusok számára. A vizüket folyamatosan ellenőrizni kell, friss legyen és ne legyen befagyva. A kint tartott cicák számára is biztosítani kell olyan búvóhelyet, amely megvédi őket a téli időjárástól, etetésükre természetesen ugyanazok vonatkoznak, mint a kutyák számára.

Hogyan óvjuk négylábú kedvenceinket a hidegben?

Balogh Ernő hozzátette, amennyiben valaki az utcán kóbor állatot talál, akkor értesítse a helyi állatvédő szervezeteket, vagy ő maga is befogadhatja a négylábút, akár véglegesen, akár csak ideiglenesen. Már az is megmentheti a cica vagy kutya életét, ha megeteti vagy megitatja a megtaláló. Utcán talált állatnál a chip leolvasása szintén nagyon fontos, ugyanis előfordulhat, hogy a gazdája keresi a kedvencét, mely által könnyebben visszajuttathatják az elkóborolt állatot a gazdájához. Állatorvosok és az állatvédő szervezetek a chipleolvasásban, ellenőrzésben mindenkinek a segítségére állnak. Valamint, ha a megtaláló nem tudja ideiglenesen elszállásolni a talált négylábút, a helyi állatvédő szervezetet is megkeresheti akik mindent megtesznek a kutyusért vagy cicusért.

Automatikus vázlat 187

Az állatvédő szervezet elnökének a tanácsa, hogy senki ne hagyjon magára utcán fagyoskodó állatot, hívjon segítséget, amivel megmenthet egy ártatlan életet.

Képek: Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete, pixabay.com