Automatikus vázlat 206

Az auschwitzi haláltábor 74 éve, január 27-én szabadult fel. Arcok az értesítő tükrében című előadást hallgathattak meg a diákok az egykori vásárhelyi zsidó népiskola falai között Vanderstein Noémi, a zsidó tudományok doktorának tolmácsolásában. 

2005 november 1-je óta az ENSZ közgyűlése január 27-ét  a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az eseményről minden évben megemlékezik a hódmezővásárhelyi Emlékpont szervezésében a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője lapunknak elmondta, hogy a holokauszt áldozatainak körülbelül egyharmada fiatal- és gyermekkorú volt. Hozzátette, nagyon megrázó és megdöbbentő idézeteket olvashatók a kiállítótermek falain.

Automatikus vázlat 210

Az emlékhely az egykori zsidó elemiskola helyén működik, ezért felkérték Vanderstein Noémit, a zsidó tudományok doktorát, hogy előadásával emlékezzen és emlékeztessen a régi idők iskolájáról. Arról az időszakról, amikor még a zsidó gyerekek nagy számban tanultak ott. Az intézményvezető kiemelte, 1944 júniusában Hódmezővásárhely mintegy 800 zsidó polgárát deportálták, és közel 400-an estek áldozatul a holokausztnak.

Automatikus vázlat 207

Hozzátette, hogy úgymond „szerencsésnek” mondható, hogy vásárhelyi zsidó közösség csak ötvenszázalékos veszteséget könyvelhetett el. Tehát a vásárhelyi zsidóság nagyobb részt megmenekült, de a vidéki zsidóságot sajnos óriási emberveszteség érte az 1944-1945 közötti vészkorszakban.

Az egykori iskolát Vanderstein Noémi, a zsidó tudományok doktora mutatta be. Úgy fogalmazott, előadásának apropóját egy fénykép adta, amely az 1930-as évek második felében készült, a hódmezővásárhelyi egykori zsidó elemi népiskola diákjairól.

Automatikus vázlat 211

Ezért viselte előadásának címe az Arcok az értesítő tükrében címet, avagy bepillantás az egykori zsidó elemi népiskola életébe. Véleménye szerint a mai tinédzsereknek fontos tudniuk azt, hogy miket tanultak a diákok az egyikori iskola falai között. Érdekes lehet számukra összehasonlítani a mai és az akkori időszakot.

Automatikus vázlat 209

A tantárgyakkal kapcsolatban kifejtette, meglepő talán, de nem csak a bibliai történetek, valamint a zsidó történelem szerepelt, hanem Magyarország történelme is ugyanolyan hangsúlyt kapott. Továbbá a magyar helyesírás és a német nyelv oktatása is megjelent az órákon.

Automatikus vázlat 208

Elemi iskola révén elsőtől negyedik osztályig jártak a gyerekek, és nagyjából 30-40 főre tehető azoknak a tanulóknak a száma, akik egy tanteremben ültek. Kiemelte az iskola utolsó oktatóit, Gruber Lászlót és Havas Hajnalt, akikre a mai napig emlékeznek azok, akik az egykori iskola utolsó osztályaiba jártak.

Fotók: Gémes Sándor