Jobbik

Kiszelly Zoltán szerint kapuzárási pánik uralkodik Brüsszelben, a politológus a Magyar Hírlapnak elmondta, erre utal a magyar jogállamiságról szóló újabb EP-vita is.

Karlendítésre a bukástól – fogalmazott a lapnak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus a múlt heti jobbikos botrányok, illetve Sneider Tamás elnök feleségének napvilágra került kézmozdulata kapcsán. Kifejtette, a néppártosodás csupán egy politikai stratégia, a Jobbik most arra a térfélre igyekszik, ahol már hat-hét kisebb-nagyobb párt van. Láthatóan szövetséget akar a baloldali formá­ciókkal, azokkal, akikkel szemben annak idején létrejött, sőt a velük szembeni ellenzékiségnek köszönheti a felfutását. Csakhogy ez a damaszkuszi út igen hosszú, a felmérések szerint pedig a törzsszavazók nem is igazán követik a vezetés: Sneider alatt a párt támogatottsága nagyjából a felére zuhant, a különböző választásokon nem indítanak jelölteket. Kiszelly szerint a Jobbik egy örvényben van, amely lefelé húzza.

Jelen állás szerint Sneiderék „feloldódnak a baloldali katyvaszban”, a korábban fasizmussal riogató vezetők pedig azért fogják be az orrukat, mert jó nekik, hogy gyenge vezetője van a Jobbiknak. Lenin nyomán „hasznos idiótáknak” tartják az egykori radikálisokat a baloldalon, Sneider pedig mintha nem venné észre, hogy ez inkább nekik rossz, többet veszítenek a taktikán, mint a másik fél. További adalék, hogy a botrányok belülről jönnek, előfordulhat, hogy puccsról van szó. A baloldal mellett ugyanis sem a szakadár Mi Hazánk Mozgalomnak, sem a Fidesznek nem érdeke, hogy megbukjon a gyenge elnök.

Kiszelly kitért arra is: teljesen felesleges és a regisztráltak száma alapján érdektelen a főpolgármester-jelölti előválasztás Budapesten. Ez egy baloldalon belüli megméretés, amely leginkább arról szól, hogy Horváth Csaba, az átlagos politikus mindenáron jelölt akar lenni. Csakhogy az üres kommunikációs paneleket puffogtató MSZP-s Horváthnak ez eddig sohasem sikerült – most sem fog.

A politológus rámutatott Gyurcsány Ferenc azért állt ki az esélyesebb Karácsony Gergely mellett, mert neki mindig a szocialisták gyengítése a célja. Mindazonáltal – folytatta – Budapestre szüksége van az ellenzéknek, illetve a Soros-hálózatnak. Ismeretes, a zuglói polgármester mellett Bajnai Gordon is kiállt, ami részben hála lehet azért, mert 2014 előtt Karácsony Bajnainak akarta megszerezni az LMP-t, még ha ez végül nem is sikerült. Bajnai a Soros-terv újabb verziójának a szerzője, az ellenzéki bohóckodás és összefogósdi pedig akár az ő visszatérésének az előkészítése is lehet – vetette fel Kiszelly Zoltán. Az e heti újabb, a magyar jogállamiságról szóló vita kapcsán a szakértő arról beszélt, Brüsszelben napirenden akarják tartani a hetes cikkely ügyét Magyarországgal szemben, a vádak pedig jól ismertek, de szó van más országokról is, például Ausztriáról vagy Szlovákiáról, így a program figyelmeztetésnek is beillik.

A ki nem mondott követelés úgy hangzik, a „renitensek” is vessék alá magukat a Soros-hálózat diktátumának! A Soros-árvák mélyen Brüsszel zsebébe nyúlnak, továbbra is saját témáikat és szakértőiket futtatják.

Ez azonban inkább egyfajta kapuzárási pánikra utal – folytatta a politológus –, miután sem az új uniós költségvetést, sem a határvédelmi reformot nem tudták elfogadtatni. Májusban változhatnak az erőviszonyok, a választás a szuverenitásunkról szól – hangsúlyozta az újságnak Kiszelly Zoltán.

Forrás: Magyar Hírlap