A hét embere: a sajtkészítés egy a végtelenségig tökélyre fejleszthető dolog

Ezúttal a hét embereként a székkutasi Rostásné Buza Boglárkát mutatjuk be, aki nemrégiben sajátította el a házi sajtkészítés tudományát.

– A férjem nagymamája éveken keresztül készített sajtot, amit aztán anyósom is ügyesen elsajátított, és ezt a fortélyt a tavalyi évben megmutatta nekem is. Ekkor fogott meg igazán a sajtkészítés tudománya, hiszen végtelen izgalmasnak és örömtelinek bizonyult az elkészítési folyamat. Ekkor még ápolónőként dolgoztam Derekegyházán. Aztán a sors úgy hozta, hogy különböző magánéleti okok miatt ott kellett hagynom az állásom, és ezt követően fogalmazódott meg bennem, hogy talán az lenne a legjobb és legkézenfekvőbb, ha idehaza, a gazdaságban dolgoznék úgy, mint sajtkészítő. Így is lett. Majd mindezek után kerestem fel azt a roma asszonyt, aki Gádoroson a sajtgyártást oktatja. Ő Farkas Icu, és a nála elvégezhető tanfolyam két részből állt. Az első nyilvánvalóan kezdőknek a második pedig haladóknak volt ajánlott. Én mind a kettőn részt vettem, viszont ennek ellenére még most sem állíthatom azt, hogy mindent tudok a sajtokról és azok elkészítéséről. Egyébként azt gondolom, a sajtkészítés a végtelenségig tökélyre fejleszthető mesterség – mondta el lapunknak a sajtkészítő.

A hét embere: a sajtkészítés egy a végtelenségig tökélyre fejleszthető dolog 1

Kínálata ennek ellenére mégis igen csak bőséges. Lágy, kemény, félkemény, trappista és gyúrt sajtok különböző töltelékekkel ízesítve, amelyből aztán tekercs készül, de kapros, hagymás, foghagymás, chilis és még hosszasan sorolhatnánk, hogy milyen ízvilágú tejtermékekkel kápráztatja el környékbeli piacok vásárlóit.

– A sajtok mellett a joghurtokból és a krémtúrókból is sokat eladok a környékbeli piacokon, mégis a sajttekercs az, ami viszi a pálmát a vevőimnél. Elkészítési idejüket tekintve is ez az a fajta, amely a legtöbb ideig készül, egészen pontosan hat óráról beszélhetünk. Ám egyesek egy órán belül fogyaszthatóak, de akadnak olyanok is, amelyeknek hetek kellenek ahhoz, hogy beérjenek – mesélte Buza Boglárka.

Elmondása szerint a titok nem más, mint hogy az ember türelmes maradjon, és minden apró lépésre, amelyet a recept tartalmaz, odafigyeljen.

A hét embere: a sajtkészítés egy a végtelenségig tökélyre fejleszthető dolog 2

– Az elkészítésben és az újabbnál újabb ötletekben egy nagyon kedves szakács ismerősöm van segítségemre. Ő egy héten többször is besegít. Így tud zavartalanul működni a november óta tartó úgynevezett „piacolás”. A kereslet függvényében persze érdekem a folyamatos fejlődés. És talán, ha meg kellene fogalmaznom a célt, akkor azt mondanám, hogy kinőni mindezt és komolyabban tevékenykedni a sajtok világában, ez az, ami motivál – emelte ki a háziasszony.

Buza Boglárka szerint ma már a sajt nem számít luxuscikknek. Sokan vásárolják és az emberek nyitottak a fogyasztással járó újításokra. Sőt, vannak közöttük sajtfüggők is, akik már alig várják az a napot, amikor az adott településre látogat.

És, hogy a térség mely városai és falvai azok, ahol termékei megvásárolhatóak? Íme:

Hétfő: Derekegyháza
Kedd: Nagymágocs
Szerda: Székkutas
Csütörtök: Szentes
Péntek: –
Szombat: Tótkomlós
Vasárnap: Vásárhely

A hét embere: a sajtkészítés egy a végtelenségig tökélyre fejleszthető dolog 3

Kedves Olvasóink! Nem árulok el nagy titkot, ha leírom, hogy mi megkóstoltuk és kiválónak minősítettük az összes fajtát. Ezzel bátorítanánk hát Önöket is arra, hogy fogyasszák örömmel, mert jó, és nem utolsósorban elkészítéséből adódóan egészséges is.