Bejelentették a sorosista tüntetésen: Gyurcsány-Jobbik-Momentum-LMP-MSZP közös lista lesz a májusi EP-választáson

Az újabb és újabb botrányok ellenére egyértelművé vált, hogy a korábban a náci eszméket felháborodottan elutasító baloldalt nem érdekli Sneider Tamás Jobbik-elnök szélsőséges múltja – írja a Magyar Hírlap.

Határozott igennel válaszolt Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő csütörtöki, győri sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök karlendítős botránya után is összefognak-e a Jobbikkal az őszi önkormányzati választáson. Az Origo cikke szerint Kunhalmi olyan kijelentéseket is tett, hogy a Jobbikból „kivált a neonáci, neofasiszta szárny”, és a párt elindult egy olyan úton, amely indokolttá teszi a választásokon való együttműködést. Egy nappal korábban Kunhalmi képviselőtársa, Hiller István sem határolódott el Sneidertől, és helyesnek nevezte, hogy a DK-tól a Jobbikon át az MSZP-ig összeáll az ellenzék a májusi európai parlamenti választásra. Arra pedig, hogy Snei­der felesége esküvőjükön náci karlendítéssel üdvözölte a násznépet, annyit mondott: szövetségi politikájuk nem esküvőkön dől el.

A szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István is kiállt az egységfront mellett, még közleményt is kiadott, amelyben úgy fogalmaz: „Teremtsük meg az egységet az idei választásokra is: legyen egység az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon.” Ebbe az egységbe beleértette a Sneider vezette Jobbikot is. Mindez pedig a Lokál pénteki cikke miatt különösen érdekes, ebben ugyanis a portál arra a perre emlékeztet amelyben a Jobbik jelenlegi vezetője éppen azért perelte be a szocialista politikust, mert évekkel ezelőtt az ATV-ben, majd a Népszavában is szkinhednek nevezte. Ujhelyi azt mondta akkoriban, hogy Sneider egy maffiaszerű szkinhedszervezetnek volt a helyi vezetője, majd minderre ráerősítve úgy fogalmazott a Népszavában: „Továbbra is úgy hiszem, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos bűncselekményért felfüggesztett börtönre ítélt, Roy nevű szkinhednek nincs helye a magyar közéletben.” A baloldali napilap tudósítása szerint a perben Sneider a „leghatározottabban visszautasította”, hogy egy maffiaszervezetnek lett volna a vezetője.

Ujhelyi a tárgyaláson azt mondta, nyilatkozatával nem rágalmazott, csak felhívta a figyelmet: olyanok is igyekeznek letagadni korábbi tevékenységüket, akik komoly tisztséghez jutnak a parlamentben. (Sneider az Országgyűlés egyik alelnöke – a szerk). Sneider végül elvesztette a pert, így ahogy a Lokál is írta, szkin­hednek lehet nevezni. A Jobbik elnök legutoljára felelevenített botránya éppen szélsőséges múltjához kötődik. Ahogy lapunk is beszámolt róla, 1991-ben társaival súlyosan bántalmazott egy mozgássérült, cigány származású férfit.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Archív