A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 2

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, érdemes művész, a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumok szakmai vezetője és kurátora tartott vezetést pénteken az Alföldi Galériában a huszonegyedik szimpózium beszámoló kiállításán.

A legtöbb jelentkező a szimpóziumok sorában a huszonegyedik alkotótáborra érkezett, 65 művész pályázott a lehetőségére, amelynek hátterét a Hódmezővásárhelyen működő gyárak és üzemek adták, hatvan féle alapanyagot, a hozzájuk technológiai ismereteket és gyári körülményeket biztosítva a művészeknek. A kurátor örömtelinek nevezte, hogy a jelentkezők között egyre több a fiatal, s arról is szólt, hogy a szimpózium a V4 országaiban kiépült kapcsolatainak köszönhetően ezen országokban erőteljesebb jelenlétre készül.

A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 10

Legelőször az év végén a szlovákiai Komárnóban állítanak ki közösen a vásárhelyi kerámiaközponttal kapcsolatban álló alkotók műhelyeinek művészei, amelyet a szintén szlovákiai Losonc-Kálnó művésztelepén megvalósuló nemzetközi tárlat után a csehországi Bechyni és a lengyelországi Wrocławban bemutatásra kerülő tárlat követ, míg a sorozatot Hódmezővásárhely zárja 2020-ban.

A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 8

Pannonhalmi Zsuzsa elmondta: a kiállítássorozat lehetőséget ad arra, hogy a V4 országok kerámiaművészei közösen mutathassák meg tudásukat, bizonyítva, hogy ezen országok kerámiaművészete európai mérce szerint is kiemelkedő.

A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium

A Metamorfózis címet viselő tárlatot vasárnapig tekinthetik meg az érdeklődők a Kossuth téri kiállítóhelyen, s jövőre is lesz kerámiaszimpózium Vásárhelyen, amelynek témáját márciusban hirdetik meg a szervezők.

A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 1 A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 3 A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 4 A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 5 A V4 országai felé nyit a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium 7

Forrás és fotók:
Arany-tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont