Szél István

Székkutas titka abban rejlik, hogy mindenki egyformán, elkötelezetten dolgozik a településért. A béke, az összefogás, az összetartó közösség a folyamatos fejlődés záloga – állítja Szél István polgármester, aki tele van újabb tervekkel és elképzelésekkel. Interjúnkból kiderül: az őszi önkormányzati választásokon újra ringbe száll a helyiek bizalmáért.

Polgármester úr, évindító interjúnk kissé szokatlan körülmények között, a székkutasi művelődési ház nagytermének színpadán készül. Mi az oka, hogy itt beszélgetünk?

A falu folyamatos fejlődése! Azt értem ez alatt, hogy jelenleg is gőzerővel zajlik a polgármesteri hivatal közel 70 millió forint összköltségvetésű, teljes körű felújítása, a munkálatok idejére pedig átköltöztünk a művelődési házba. Rendkívül büszke vagyok rá, hogy az elmúlt nyolc-kilenc évben valamennyi közintézményünket korszerűsítettük, a polgármesteri hivatal az utolsó a sorban: hamarosan modern, energetikailag is felújított, akadálymentesített, új ügyféltérrel bővített épületben fogadhatjuk a székkutasiakat.

Mint arra válaszában utalást tett, Székkutason az elmúlt nyolc évben 8 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg, és a tavalyi esztendőben is 800 millió forintnyi beruházással gazdagodtak. Ön mégis azt szokta kiemelni, ezeknél a számoknál is fontosabb a béke, az együttműködés, a kiszámíthatóság és az összetartó közösség. Miért?

Székkutas titka – ha szabad így fogalmazni – abban rejlik, hogy mindenki egyformán, elkötelezetten dolgozik a településért. Nem szeretném magamnak tulajdonítani a sikert, hiszen a településvezetők, a képviselők és a helyi polgárok is sokat tettek azért, hogy a település hatékonyan, zökkenőmentesen működjön, folyamatosan fejlődjön, és az örömteli beruházások mellett remek hangulatú közösségi programok is színesítsék a mindennapokat. Továbbra is arra törekszünk, és nekem személyesen is ez az egyik legfőbb célom, hogy Székkutas sikeres, békés és összetartó település legyen, ne mérgezzék a légkörét politikai csatározások, melyek az elmúlt években szerencsére elkerültek bennünket.

Az előrelépésnek szintén fontos záloga, hogy a település hatékony együttműködést alakítson ki a mindenkori kormányzattal. A számok azt mutatják, e téren is kiváló a helyzet, de mennyire elégedett a kapcsolattal a polgármester?

A rendszerváltás óta tartó időszakban egyértelműen a 2010 óta eltelt nyolc-kilenc évben kapta Székkutas a legnagyobb segítséget és a legtöbb támogatást a kormánytól. A polgári-nemzeti kormányzat Lázár János országgyűlési képviselőnk segítségével a település mellé állt, ennek köszönhetően jelentős beruházásokat valósítottunk meg, a korábbiakhoz képest egészen más színvonalara emeltük Székkutas életét. Nagy sikerként értékelem azt is, hogy egy százalék körüli a munkanélküliség, és mindig akad öt-hat üres álláshely Székkutason. Úgy gondolom, ezeket kell majd mérlegre tenni az őszi helyhatósági választásokon.

Szél István

2018-ban olyan nagyszabású beruházások indultak meg, vagy akár fejeződtek is be, mint az Egészségház, a művelődési ház, a mágocsi út korszerűsítése, a polgármesteri hivatal felújítása vagy piac fejlesztése. Melyikre a legbüszkébb?

Engedje meg, hogy távolabbról indítsak: Székkutas életében és az én polgármesteri munkámban is a csatornázás és az azt követő útfelújítás volt a mérföldkő. Ekkor dőlt el, hogy a település képes az összefogásra, az együttműködésre, a közösségi érdekeket előbbre tartja az egyéni szempontoknál. Akkor és ott – fogalmazzunk így – „atomtámadás” érte a falut minden utcáját, ingatlanját, de az itt élők türelemmel viselték, hiszen megértették, hogy a 21. században a csatornázás alapinfrastruktúrának számít. A községi elöljárók, a munkatársak és a lakosok is jelesre vizsgáztak. Ezt követte az összes aszfaltozott utca újraaszfaltozása 100 millió forintból, amivel párhuzamosan a 47-es utat is korszerűsítettük. Öröm volt látni és átélni, hogy ezeknél a nagyberuházásoknál mindenki a közösség érdekeit tartotta szem előtt, majd közösen arattuk le a fejlesztések gyümölcsét.

Utána pedig következtek az ön által már említett közintézmények…

A 2014 óta tartó polgármesteri ciklus legfontosabb fejlesztése az Egészségház volt, mely kívül-belül megújult, és kiváló háziorvosi, egészségügyi ellátással, és ami legalább ilyen fontos: előremutató egészségmegőrző, prevenciós szolgáltatásokkal erősíti a közösséget. A művelődési házunkat is gyönyörűen rendbe tesszük. Csodálatos főterünk mellett büszkék vagyunk arra is, hogy a megye egyik legfantasztikusabb sportcentrumának adunk otthont, ahol a nagy futballpálya mellett műfüves pálya, sportcsarnok, futópálya, konditerem is szolgálják a székkutasiakat. Olyan szolgáltatásokat teremtettünk és erősítettünk meg, melyek magasabb színvonalra emelték a falusi életformát.

Ha már a falusi életforma minősége, hatalmas lépés lenne az is, ha a település teljes úthálózatát sikerülne leaszfaltozni. Lát erre esélyt?

Székkutas 10 kilométer úthálózatából 7-7,5 kilométer új aszfalttal van ellátva, a következő évek programja, hogy a nem aszfaltozott utcákban lakókat összefogjuk, és közösen le tudjuk aszfaltozni ezeket az utcákat. Vannak már ezzel kapcsolatos lakossági megkeresések, melyeket igyekszünk is majd felkarolni. Ha az érintettek összefogják a szomszédokat, jó esély van rá, hogy közösségi erőből, önkormányzati forrásból, állami támogatásból sikerrel valósíthatjuk meg a várva várt aszfaltozási programot.

Az előttünk álló 2019-es esztendőre mik a polgármester és a képviselő-testület legfőbb tervei és elképzelései?

A folyamatban lévő beruházások közül hamarosan befejeződik a polgármesteri hivatal, illetve a művelődési ház tetejének felújítása, valamint a piacfejlesztés. Természetesen dolgozunk már az újabb terveken. Annyit már most is elárulhatok, kiemelt figyelem fordítunk majd arra, hogy szociális bérlakásokhoz juttassuk a székkutasi fiatalokat, és a település közösségét gazdagító, beköltözni szándékozó ifjakat, és a már említett aszfaltozási program mellett megtakarítást jelentő energetikai beruházásokat is tervezünk, napkollektorral, napelemekkel látnánk el valamennyi közintézményünket. Természetesen az óvodára is mindenképpen szeretnénk költeni.

Szél István

Országos, kiemelt nagyprojektetben is érintett lehet a település: a regionális közlekedésfejlesztés újabb lendületet adhat Székkutasnak?

Valóban, tavaly év végén megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány támogatja a Szeged-Debrecen közötti 47-es út négysávosítását, ennek keretében valósulhat meg a székkutasi elkerülő út, melynek nyomvonalát már az idén szeretnénk meghatározni a tanulmányterveknek megfelelően. A Békéscsaba-Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztése és érinti Székkutast, ami szintén óriási előrelépést jelenthet a helyi közösség életében.

Tavaly májusban, amikor Lázár János országgyűlési képviselő részt vett a székkutasi testület rendkívüli ülésén, egyetértettek abban: stratégiai cél, hogy növeljék a településen születő gyermekek számát, és meggyőzzék a fiatalokat, érdemes helyben maradniuk. Milyen eszközei vannak erre a település vezetésének?

A következő évek egyértelműen legfontosabb feladata, hogy fiatalokat vonzzunk ide, illetve itt tartsuk a helyieket. Örömmel tapasztalom, hogy a gazdasági válság okozta külföldre költözés alábbhagyott, a bővülő szolgáltatásokat látva egyre többen maradnak itt, sőt, minden évben van két-három olyan ingatlanunk, melyet kiköltöző fiatalok töltenek meg. Az is sokat segített ebben, hogy Orosháza vagy Hódmezővásárhely gyorsabban és biztonságosabban elérhető a felújított 47-esen, tehát akinek ott van munkahelye, könnyen elérheti. A tervünk, hogy négy szociális bérlakást alakítsunk ki a fiatalok számára. Hiszen bennünk rejlik a falu jövője. Közösségi programjaink zöme is a fiatalokat, a családosokat, a családokat szólítja meg a gyermeknaptól kezdve a falunapokig, komoly erőfeszítéseket teszünk a pizzéria, a cukrászda fenntartásáért, de további újdonságokkal, meglepetésekkel is készülünk az ifjú családosoknak, hogy igazán otthonosan érezzék magukat Székkutason.

Agrártelepülésről lévén szó, nem kerülhetjük meg a kérdést: mennyire volt sikeres a 2018-as év a helyi gazdák, illetve a tanyán élők számára, illetve mire számíthatnak ők 2019-ben?

2018-ban a vidékfejlesztési programban több székkutasi család nyert támogatást. Létrejött egy 12 főből álló összefogás, amit az önkormányzat is felkarolt. Hatalmas előrelépést jelent, hogy 11 tanyára napelemes-napkollektoros rendszer telepítenek, egy tanyára bekötik az áramot, és mindez 95 százalékos támogatási intenzitással valósul meg. Számos mezőgazdasági vállalkozás pályázott sikerrel újabb szárítók létesítésére, gépek vásárlására. A Tisza-Maros Vidék Jövőjéért Egyesület elnökeként és a Csongrád Megyei Agrárkamara elnökeként is folyamatosan a legfrissebb információkkal látom el a helyi gazdákat, illetve pályázati tanácsadással és egyéb segítségnyújtással is állok rendelkezésükre.

Hamarosan indul a Magyar Falu Program, idén 150 milliárdos kerettel. Ebből Székkutas is profitálhat?

A polgári kormány által életre hívott Magyar Falu Program hatalmas segítség lehet az 5000 fő alatti településeknek. Tisztában vagyunk vele, hogy hatalmas lesz a verseny a falvak között, de azzal együtt is gőzerővel készítjük elő a tervkoncepciókat, és várjuk a pályázati kiírást, hogy az elmúlt 8 évben kapott támogatások révén Székkutas már nem a lemaradó települések között szerepel, hanem az élmezőnyben jegyzik.

Szél István

Ön számos fontos társadalmi tisztséget is betölt a polgármesteri poszt mellett, ennek ellenére élénk kapcsolattartásra törekszik a helyi lakosokkal: fórumsorozatot szervezett, közösségi oldalt indított. Mik a tapasztalatok?

Úgy gondolom, egyetlen magyarországi településvezető sem lehet maradéktalanul elégedett a lakossági kapcsolattartásával, hiszen látni kell, hogy manapság annak a polgármesternek, aki azt szeretné, hogy sikeres legyen a települése, nap mint nap előadásokra, konferenciákra, egyeztetésekre kell járni ahhoz, hogy információkhoz jusson, kapcsolatokat teremtsen, menedzselje közössége pályázatait. Ezzel együtt igyekszem minél több fórumot tartani, illetve aki megkeres, azzal néhány napon belül személyesen találkozni. A kapcsolattartás élénkítésére indítottam el tavaly ősszel hivatalos Facebook-oldalamat is, ahol elsősorban a munkámról, elképzeléseimről számolok be akár mint polgármester, akár mint a Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke. Az Instagramot pedig elsősorban személyes jellegű felületnek tekintem.

2019-ben kétszer is az az urnákhoz járulnak a település lakói: a májusi európai parlamenti választást októberben követi majd az önkormányzati választás. Ön szerint mi a tétje ennek a két voksolásnak? Illetve tervezi-e, hogy újraindul a polgármesteri címért?

2010-ben 25 évesen az ország egyik legfiatalabb polgármesterként választottak meg a székkutasiak, azóta a helyi közösség jóvoltából rengeteg tanultam, számos tapasztalatra tettem szert. Büszke vagyok rá, hogy elfogadott, befogadott, elismert és bizalmába fogadott a székkutasi közösség. Nagy örömöt jelent számomra a polgármesteri munka, és vannak még vízióim azzal kapcsolatban, hogyan lehet fejleszteni, élhetőbbé tenni, modern szolgáltatásokkal bővíteni, igazán 21. századivá tenni a települést. Egyszóval indulok az őszi választásokon a polgármesteri címért, újra a helyiek bizalmát kérem majd a megkezdett munka folytatásához. Ezt megelőzően azonban május végén európai parlamenti választások is lesznek, és kérem a székkutasiakat, ezen is vegyenek részt minél nagyobb számban. Ekkor arról döntünk, megőrizzük-e magyarságunkat, hitünket, nemzeti hagyományainkat, tradicionális közösségi, székkutasi értékeinket, vagy más útra lép a falu és az ország. Októberben pedig azt tesszük mérlegre, folytatható-e Székkutason az elmúlt nyolc-kilenc esztendőben tapasztalt lendület, békesség, összefogás, kiszámítható fejlődés.

Ennyi, a köz érdekében vállalt feladat és munka mellett jut-e Szél Istvánból elegendő a család számára?

Nem, de törekszem rá. Aki egy közösség szolgálatára jelentkezik, számolnia kell azzal, hogy megsínyli a család és a magánélet, de szerencsére szerető feleségem mindenben támogat, és kisfiaim is megértőek. Nem mondom, hogy nincs lelkiismeret-furdalásom, de a lehetőségeimhez mérten igyekszem azért minél több minőségi időt tölteni velük, és ahogy cseperednek a fiúk, úgy tudunk egyre több közösségi programon családilag is részt venni.