Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – 10.30-tól élő!

Kis Andreát, Soós Csillát, Szenti Tibort, Grezsa Ferencet és Miklós Anikót választotta be a mai rendkívüli közgyűlésén az önkormányzati Vásárhelyi Valóság szerkesztőbizottságába a város képviselő-testülete. A személyek jelölése vitát váltott ki a polgármesteri hivatal dísztermében. 

Félórás csúszással indult a rendkívüli közgyűlés ma Hódmezővásárhelyen, ugyanis a 10 óra 30 perces kezdésre nem volt határozatképes a testület. Az ülés így 11 órakor kezdődött, Cseri Tamás javaslatára két napirendi pont levételével. A fideszes képviselő szerint ugyanis a 320 főt foglalkoztató HMSZ Zrt.-t érintő anyagi nehézségeket és csődközeli helyzetet nem nyilvánosan kell tárgyalni, hanem a jövő héten a szakmát bevonva a város vezetésének, az önkormányzati képviselőknek, a cég igazgatóságának és könyvvizsgálójának össze kell ülnie, hogy mit tehetnek a problémák kiküszöbölésében.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – 10.30-tól élő! 5

Kovács Pál, a HMSZ pénzügyi és szolgáltatási igazgatója emlékeztetett: a múlt héten a NAV által 177 millió forintos inkasszó került a cég számláira, így a gazdasági társaság fizetésképtelenné vált. A problémát a héten a kintlévőségek behajtásával orvosolták, így a fizetőképesség megmaradt, azonban ez Kovács Pál szerint szerencsés összjátéknak köszönhető, és a jövőben már a tartozások bekérésére sem lehet számítani, mivel nincs több kintlévőség. Minél hamarabbi intézkedést kért.

A rendkívüli ülést a Fidesz kezdeményezte, hogy az önkormányzat által kiadott Vásárhelyi Valóság szerkesztésére egy öttagú bizottságot állítsanak fel a hiteles és objektív tájékoztatás miatt. A havonta megjelenő újság legközelebbi számát már ez a delegáció állítaná össze. A frakció Soós Csilla könyvtárigazgatót, Szenti Tibor néprajzkutatót, Grezsa Ferenc egyetemi adjunktust és Miklós Anikó iskolaigazgatót javasolta a tagok közé.

Ez vitát váltott ki, ugyanis Márki-Zay Péter polgármester igazságtalannak tartotta, hogy a fideszesek ötből négy főt megjelöltek, holott tavaly az időközi választáson 60-40 százalékban kapott ki a párt jelöltje. Továbbá a felsorolt személyek közül Miklós Anikót nem támogatta, ugyanis véleménye szerint személyes érintettség okán politikailag elfogult.

Cseri Tamás visszautasította, hogy elfogult embereket javasoltak a delegációba. – Ez nem politikai újság, hanem egy hírlap. Önkormányzati újságról van szó, amiben az iskolák, olvasókörök hírei is szerepelnének – érvelt a képviselő.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz maximum három főt javasolhat, míg a másik oldal kettőt. Ezért azt szerette volna, hogy Mátray Attila, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, a hivatal részéről pedig Kis Andrea alpolgármester kerüljön a bizottságba.

Nagy Ernő szocialista képviselő azt szorgalmazta, hogy ne öt, hanem hét fős legyen a bizottság, hogy legyenek olyan személyek is, akik a város gazdasági helyzetét, eredményeit tudják bemutatni majd a hasábokon. Ezt azonban nem támogatta a közgyűlés.

A nevekről végül külön szavaztak, így a bizottság összetétele Kis Andrea, Soós Csilla, Szenti Tibor, Grezsa Ferenc és Miklós Anikó lett.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – élő! 1

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

12:01:  Jóváhagyták a cigány és a német kisebbségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodásokat. Véget ért az ülés.

Nagy Ernő: legyen nyitott a Vásárhelyi Valóság, a város lakosai is küldhessenek bele írásokat.

11:49: Márki-Zay Péter szerint továbbra is sok, hogy a Fidesz határozná meg a 80 százalékot, mikor a tavaly februári választáson 60-40 százalékra kikapott a párt Vásárhelyen. Az első három tag rendben van, a negyedik legyen Mátray Attila, az ötödik pedig a hivatal részéről Kis Andrea. Ezt fogadja el a testület, a fideszesek még így is 60 százalékot határoznak meg.

Cseri Tamás: ragaszkodnak az előterjesztésükhöz, és azokhoz az emberekhez, akiket jelöltek. Kis Andreát nem támogatja. Ügyrendi kérése van, zárják le a vitát és szavazzanak.

Nagy Ernő: tiszteli és becsüli a felsorolt embereket, de ki mutatja be a gazdaságot? Miért nem lehet mondjuk hét fős a bizottság?

Kis Andrea egyedül Soós Csillát támogatja, hogy bekerüljön a bizottságba.

A hét fős bizottságot 5-7-1 arányban nem szavazzák meg.

A nevekről külön voksolnak, így a tagok Kis Andrea, Soós Csilla, Szenti Tibor és Grezsa Ferenc és Miklós Anikó lesznek.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – 10.30-tól élő! 8

11:31: Márki-Zay Péter: továbbra is tartja, hogy Miklós Anikó nem felel meg a szerkesztésre, inkább Mátray Attilát, a roma önkormányzat elnökét és a szocialista Kis Andrea alpolgármestert szeretné a bizottságba.

Nagy Ernő: miért elégedetlenek a Vásárhelyi Valósággal a fideszes képviselők? A válasz az volt erre, hogy tartalmi kifogásuk van a lappal kapcsolatban. – Hányszor szerettek volna beletenni valami közleményt? – érdeklődött a szocialista képviselő, aki szerint nem lehet kizárni az újságból a politikát, mivel a város vezetése maga a politika. Úgy véli, a település gazdaságáról is be kellene számolni, és az ezt bemutató személy hiányzik ebből a bizottságból.

Márki-Zay Péter: a Vásárhelyi Valóság eddig is objektív és hiteles volt. A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a feladata a bizottságnak? Valóban objektíven tájékoztatni, vagy cenzúrázni?

Vágó János: párttatlan tájékoztatás a város közéletéről, ügyeiről. Ennek szabályait majd kidolgozza a bizottság. Kis Andrea jelölését nem támogatja, az MSZP helyi elnöke, nem várható tőle pártatlanság.

Márki-Zay Péter: Miklós Anikó jelölését akkor sem támogatja, mert a férje valótlan dolgokat állított a városról a Klauzál iskola kapcsán.

Molnár Lászlóné: Szenti Tibor objektivitásáról annyit, hogy ő volt Lázár János beszédírója.

Cseri Tamás: méltatlan erről vitatkozni. A Vásárhelyi Valóság áprilisban jelent meg, azóta a polgármesteri hivatal szerkesztette, senki nem szólt bele az újság működésére. Nem kell politika, millió felület van, ahol a helyi politika megjelenhet.

Kis Andrea: minden politika, ezt mindenki tudhatja. A Vásárhelyi Valóságba az kerül bele, ami a Polgármesteri Hivatal gyorshírszolgálatán megjelenik.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – 10.30-tól élő! 4

11:19: – A Fidesz-frakció azt szeretné, hogy a Vásárhelyi Valóság továbbra is jelenjen meg és tájékoztassa a helyi ügyekről a lakosságot a város költségvetéséből. Azonban állítsanak fel egy öttagú szerkesztőbizottságot, és a következő lapszámot már ez a bizottság szerkessze. Legyen egy elnök, és négy tag. A javasolt emberek: Soós Csilla könyvtárigazgató, Szenti Tibor néprajzkutató, Grezsa Ferenc egyetemi adjunktus és Miklós Anikó iskolaigazgató – terjesztette elő Vágó János képviselő.

Márki-Zay Péter: a Fidesz a bizottság 80 százalékát meghatározná? Nem sok esély maradt, hogy a másik oldal is beleszóljon az objektív tájékoztatásba.

Cseri Tamás: visszautasítja, hogy fideszes személyeket delegálnának a bizottságba. Akiket jelöltek, azok a hiteles tájékoztatást tűznék ki célul, és nem politikai kampányújságot szeretnének.

Márki-Zay Péter: az első három személy elfogadható, azonban Miklós Anikót nem tartja politikailag elfogulatlannak személyes érintettség miatt. Inkább a kisebbségből, a cigány nemzetiségi önkormányzatból kellene választani valakit.

Vágó János: meg kell védje Miklós Anikót. Iskolaigazgatóként nem teheti meg, hogy nyíltan politizáljon.

Molnár Lászlóné soknak tartja, hogy a fideszesek négy főt jelölnének ki.

Cseri Tamás: hangsúlyozza, hogy ez nem politikai újság lenne, hanem egy hírlap. Önkormányzati újságról van szó, amiben az iskolák, olvasókörök hírei szerepelnének. Ne emeljenek ki egy személyt, hogy biztos nem végzi majd jól a munkáját.

11:15: Fekete Ferenc: nagyon reméli, hogy a HMSZ nem úgy fog járni, mint a TAO-kérdés, hogy a sok emlegetés csak kárt okoz neki. Ő is támogatja, hogy közgyűlésen kívül tárgyaljanak a témáról.

Márki-Zay a TAO kapcsán: ellenérdekek vannak a városban, vannak, akik azt akarják, hogy ne működjenek a sportegyesületek. A TAO beszedésében pedig a képviselők is segíthetnének.

Szavazás következett, a HMSZ lekerült a napirendről.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – 10.30-tól élő! 2

11:00: Folytatódik az ülés.

Cseri Tamás (Fidesz) a napirendek kapcsán elmondta: két napirendet levételre javasolnak. Az egyik a HMSZ reorganizációja, a másik az igazgatósági tagok megválasztása. – A város legnagyobb cégénél tapasztalhatók problémák, ezért ezt nem egy nyilvános ülésen kell megtárgyalni. Be kell vonni a szakmát, ezért azt javasoljuk, hogy jövő hét hétfőn tartsunk egy egyeztetést a városvezetéssel, a cég vezetésével, igazgatóságával, könyvvizsgálójával – mondta a képviselő. Arra kérte a polgármestert, a továbbiakban terelje hivatalosabb útra a kommunikációját, és ne a Facebook-oldalán riogassa csőddel a vásárhelyieket, mert ez megboríthatja az itt élők bizalmát a cég felé.

Márki-Zay Péter: ez egy szép és összeszedett hozzászólás volt. Egyetért azzal, hogy a téma ma kerüljön le napirendről, azt azonban elutasítja, hogy felesleges riogatás az, hogy a város legnagyobb cégének számláit inkasszózták.

Molnár Lászlóné Cseri Tamáshoz: megdöbbenve hallja, hogy a polgármester feleslegesen riogatott.

A jobbikos képviselő azt kérdezte Kovács Páltól, hogy került a HMSZ ilyen anyagi helyzetbe, és miért vett fel a cég korábban 600 millió forintot a Kálvin téri járási hivatal épületének felújítására.

– Amikor ezt a hitel felvették, én nem voltam az igazgatóság tagja, csak a szerződéseket látom. Ezek szerint a bankhoz 403 millió forint le nem járt tartozásunk van – válaszolt Kovács Pál.

A másik kérdés kapcsán elmondta, mindenfelől együttműködést tapasztalt a jelenlegi megoldás során, és nem azt, hogy bárki politikai kérdésként kezelte volna az ügyet. Ugyanakkor kijelentette: az, hogy sikerült megoldani a helyzetet, az szerencsés összjátéknak köszönhető. – Nincs már kintlévőségünk, amit behajthatnánk. Ezért kérem a 320 dolgozó nevében is, hogy minél hamarabb foglalkozzanak az üggyel – tette hozzá.

10:57: Ismét jelzett a csengő. A testület határozatképes lett, már csak Kecskeméti Rita és Hegedűs Zoltán fideszes képviselő nincs jelen.

10:45: Fekete Ferenc és Kovács László fideszes képviselők is megérkeztek.

10:38: 11 óráig várják, hogy határozatképes legyen a közgyűlés.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – 10.30-tól élő! 9

10:31: Megszólalt a csengő. Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta a rendkívüli ülést. 4 képviselő van jelen, így a testület nem határozatképes. Csak Kis Andrea alpolgármester, Grezsa István fideszes, Molnár Lászlóné jobbikos és Szabó Pál független képviselő érkezett meg.

Márki-Zay Péter fél óra szünetet rendelt el, mivel tegnap több képviselő jelezte, hogy 11 órakor kezdődjön a közgyűlés. A szünetben Kovács Pál, a HMSZ Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója adott tájékoztatást a cégnél történtekről.

Kovács Pál elmondta: a múlt héten 177 milliós inkasszió került a HMSZ számláira, így a cég fizetésképtelenné vált. A vezetőség azonban a héten megoldotta a tartozások bekérésével az ügyet, így a gazdasági társaság megőrizte a fizetőképességét, és tovább tud működni.

Az igazgató szerint a tartozások behajtása során együttműködést tapasztaltak, például a kistérségi társulás és a kórház részéről.

Grezsa István rákérdezett, hogy a határozatképtelenség miatt most tulajdonképpen Márki-Zay Péter milyen jogcímen kérte fel Kovács Pált tájékoztatóra. – Mi ez, lakossági fórum? – érdeklődött a képviselő.

A polgármester szerint ez csak tájékoztató a teremben ülőknek.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen – 10.30-tól élő! 6

10:17: Köszöntjük olvasóinkat a városházáról! Már nincs negyed óra, és kezdődik a közgyűlés. Eddig egyedül Szabó Pál független képviselő érkezett meg a díszterembe,

Napirend:

1. Képviselői indítvány megtárgyalása a Vásárhelyi Valóság című kiadvány ügyében

2. Egyebek

  • Döntés illetményalap emeléséről és pályázat benyújtásáról
  • A Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató NZrt. reorganizációja
  • A Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató NZrt. új igazgatósági tagjainak megválasztása
  • Nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások jóváhagyása

Indoklás: A fő napirendi pont kapcsán a határidő sürgőssége teszi indokolttá a rendkívüli ülés összehívását.

Fotók: Gémes Sándor