1

Meredeken növekszik az Európába érkező illegális bevándorlók száma. Az idei év első húsz napjában közel 10 százalékkal több migráns érkezett, mint 2018 hasonló időszakában. A két évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig 55 százalékos ugrást lehet látni. Spanyolországba és Görögországba folyamatosan érkeznek az illegális migránsok, miközben a bevándorlásellenes olasz kormány valóban megállította a határátlépéseket. Elemzők szerint rendkívül instabil a helyzet Észak-Afrikában- írja az origo.hu

Tovább erősödött a bevándorlási nyomás Európára a Földközi-tenger térségében az idei év első heteiben. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén január 20-ig összesen 4883 migráns érkezett a Mediterrán országokba. Ez közel 10 százalékos növekedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest, mivel akkor csak 4466 fő érkezett. Ha a 2017-es adatokhoz hasonlítjuk az idei adatot, akkor pedig már közel 55 százalékos növekedést látunk.

A migrációs nyomás növekedését legjobban akkor lehet látni, ha az egyes országok adatait is megnézzük.

A legtöbb migráns Spanyolország partjaihoz érkezett az év első húsz napjában. A hatóságok 3429 főt regisztráltak.

Összehasonlításképpen 2015 januárjában összesen 264, 2016-ban 492, 2017-ben 1049, míg 2018-ban 1400 fő érkezett az ibériai országba. Az illegálisan érkezők számának növekedése tehát meglehetően drámai a korábbi évekkel összehasonlítva.

Visszaszorult Szíria

Görögországba az év első húsz napjában 1166 illegális bevándorló érkezett. Őket nagyrészt kisebb szigeteken helyezték el eddig. Görögország esetében nincsenek összehasonlító adatok a tavaly januári helyzettel, de az világosan látszik, hogy 2017-ről 2018-ra nőtt az illegálisan érkezők száma. Két éve 29 501 fő, míg tavaly 32 501 illegális migráns érkezett az országba. Az is látszik, hogy a legtöbben már nem Szíriából, hanem Afganisztánból érkeztek, valamint megugrott a fekete-afrikai országokból érkezők száma is.

Olaszországban a bevándorlásellenes kormány hivatalba lépése miatt a migránsok sem próbálkoznak már az ország partjainál. Csupán 155 illegális bevándorló érkezett az év első húsz napjában az országba, szemben a 2018-as 2730 fővel. Világosan látszik tehát, hogyaz illegális átkelést a Földközi-tengeren is meg lehet állítani, feltéve, ha van erre megfelelő politikai akarat.

 

Forrás: origo.hu

Kép forrása: Nurphoto/Guillaume Pinon