Toroczkai László

Forgalomlassító demonstrációt tartott tegnap a Mi Hazánk Mozgalom Makón. Elnöküket arról is kérdeztük, hogy állnak a párt építésével, és mit gondol arról, hogy Márki-Zay Péter folyamatosan rasszistázza őket, miközben Sneider Tamást a keblére öleli.

– A demonstrációk szervezése mellett marad idő a nemrég alakult párt szervezésére is?

– Háromezer tagjelölttel rendelkezik a pártunk, folyamatosan növekszik a szám. A nagy hullám, amikor a nyár végéig rögtön kétezer jelentkező volt, mostanra levonult, de azt gondolom, ha az európai parlamenti választáson sikert érünk el, lesz képviseletünk, akkor újra nagyobb lendületet kaphat a jelentkezés. Szerintem a Jobbik kettészakadása véget ért, bár az elmúlt hetek történései után újra egyre több exjobbikos kezdett a Mi Hazánk Mozgalomba jelentkezni, hiszen nyíltan balliberális párttá váltak. Én is annak az egyesült balliberális tömb részének tekintem a Jobbikot, amely most már közösen tart sajtótájékoztatókat, méghozzá a Demokratikus Koalíció vezetésével általában, Vadai Ágnessel, Gréczy Zsolttal, Gyurcsány Ferenc részvételével.

– Önök akkor ezzel szemben mit kínálnak?

– A Mi Hazánk Mozgalom a Gyurcsány-mentes ellenzék, mi vagyunk az a harmadik út, amely azok számára alternatíva, akik sem a Fidesz rendszeréből, sem az egyesület balliberális tömbből nem kérnek. Se Gyurcsány, se Orbán: ez a jelszavunk. Mi meghirdettük az értelmes ellenállást, ennek a keretében szerveztünk egy olyan országos demonstrációt, amire a balliberális tömb eddig nem volt képes. Egy szakszervezettel együttműködve 13 ezer dolgozót érintően tudtunk olyan tiltakozást tartani, ahol nem politikai cirkuszt csináltunk, hanem konkrét eredményeket értünk el. Veszprémben és Nyíregyházán már megállapodás született.

– Ha már a politikai cirkuszt említette, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke konkrétan rasszista pártként emlegette a Mi Hazánk Mozgalmat. Mit gondol erről?

– Márki-Zay Péter számomra politikailag egy vállalhatatlan figura, egyszerűen azért, mert ő annak a politikusnak a prototípusa, aki az elvtelenség megtestesítője. Senki nem tudja, hogy ő milyen elveket vall. Rólam vagy a Mi Hazánk Mozgalomról lehet tudni, hogy egy nemzeti párt vagyunk. Nagyon világosan elmondtuk, melyik oldalon állunk. Ha úgy tetszik, van egy nemzeti radikális múltunk, amit vállalunk. Márki-Zay Péter viszont az elvtelenség, az opportunizmus mintapéldája, akiről egyszerűen nem lehet tudni, hogy mit képvisel. Például fogalmam sincs, hogy a tömeges migrációval mit tenne. Ellentmondásos nyilatkozatokat hallottunk tőle ezzel kapcsolatban. Az én esetemben egyértelmű, hiszen én voltam a kerítés ötletadója, először öt mezőőrrel vettem fel a harcot még 2014 év elején. Ilyen fontos kérdésekben, mint a bevándorlás, az Európai Unióhoz fűződő viszony vagy egyáltalán a világnézetét illetően nem tudjuk, Hódmezővásárhely polgármestere mit képvisel. Tragédia lenne a magyar nemzet számára, ha elérné azt, amit akar, és hozzá hasonló emberekből állna a kormány.

– Viszont ön is és Márki-Zay Péter is polgármesterként lett egy mozgalom vezetője. Mi a különbség a kettőjük országos politikai szerepvállalása között?

– Én soha nem tettem volna meg azt az ásotthalmi emberekkel, hogy mielőtt a települést rendbe tettem volna, országos pártpolitikai feladatokat vállalok. Ez akkor történt, amikor már Ásotthalom egyenesbe került. Néhány hónap van az önkormányzati választásokig, az ott élőkkel közösen majd eldöntjük, hogy folytatni tudom-e a polgármesteri munkámat, hiszen rendkívül megterhelő két feladatban helyt állnom. Márki-Zay Péter azonban az első pillanattól kezdve nem Hódmezővásárhellyel foglalkozott, hanem a saját, országos pártpolitikai karrierjének az építésével.

– Úgy gondolja, hogy emiatt nevezi rasszistának a Mi Hazánk Mozgalmat, miközben ilyen botrányok éppen a Jobbikban vannak újra és újra?

– Igen, ez is nagyon meglepő, hogy Márki-Zay Péter vagy a balliberális tömb – aminek egyébként ő is a része – érdekes módon most Sneider Tamás esküvői videója kapcsán nem nagyon ítélte el a Jobbik vezetőjét, pedig egyértelműen náci karlendítés, amit ott a felségétől láthatunk. Nyilvánvalóan van egy kettős mérce, de az, hogy Márki-Zay Péter milyen jelzőket aggat a Mi Hazánk Mozgalomra, nem érdekel. Egy tudatos propaganda a részükről, hogy a Fidesszel próbálnak összemosni. Azt a látszatot akarják kelteni, hogy Magyarországon két tömb van csak, a Fideszé és az ő egyesült balliberális tömbjük. Valójában viszont itt vagyunk mi is, ami egy harmadik opció.

Forrás: Nagy Szabolcs – Makó Híradó