Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő!

Történt-e szabálytalanság, milyen volt az elkészítés, hol tart most a beruházás – többek között ezeket kérdezte a Vásárhely24 a városháza törvényességének őrét.

Különösen nagy vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség abban a 170 milliós pénzügyi  visszaélésben, amely Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely független, de ellenzéki támogatást élvező polgármesterét is érintheti. Az ügyben tett feljelentés szerint a város vezetése fedezet nélkül vállalt kötelezettséget a helyi strand víztisztító berendezésének megépítésére.

A Fidesz helyi frakcióvezetője még tavaly december közepén közölte, hogy súlyos pénzügyi, gazdasági visszaélésre derült fény, miután az egyik közgyűlésen elhangzott, a város vezetése 170 millió forint értékben, fedezet nélkül vállalt kötelezettséget a strand víztisztító berendezésének megépítésére. Az önkormányzat ugyanis szerződést kötött a fejlesztésre, sőt, a munka is elindult, „azonban erre a meghatározott költségvetési soron nem volt meg a szükséges pénz” – írta hétfőn a Pesti Srácok. Az ügy egyébként a vásárhelyi közgyűlésen is szóba került. Annak újbóli napirendre vételéről is megállapodtak, február 8-án került volna újra a közgyűlés elé.

Ezt az időpontot nem várta meg egy vásárhelyi magánszemély és feljelentésével a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészséghez fordult, ám az ottani ügyészek és alügyészek elfogultságot jelentettek be, így az irat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségre került, amely különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást és annak lefolytatásával a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg. A Pesti Srácok által megszerzett határozat szerint utóbbi szerv vezetője azonban szintén elfogultságot jelentett be, arra hivatkozva, hogy Márki-Zay Péterrel napi kapcsolatban van és az önkormányzat és a főkapitányság szerződéses jogviszonyban áll egymással. Mindezek miatt a bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes végül a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki az ügy kivizsgálására.

Benkő Zsolt, a pénzügyi bizottság Fidesz–KDNP-s tagja a Magyar Időknek azt nyilatkozta, iratokat kértek a polgármestertől, melynek ő azonban késve és csak részben tett eleget. Arról nem kaptak iratokat, hogyan készítették elő a beruházást, de arról sem, hol tart jelenleg a fejlesztés.

A kesze-kusza, több oldalról többféleképpen értelmezett ügy kapcsán a Vásárhely24 megkereste Hódmezővásárhely jegyzőjét. Azt kérdezték Varga Ildikótól, mi a véleménye feljelentésről, hogyan zajlott a beruházás pályáztatása, kiírás, melyek ennek részletei, történt-e szabálytalanság, jelenleg hol tart a projekt, illetve mi a véleménye Benkő Zsolt azon kijelentéséről, hogy a bizottság nem kapott teljes tájékoztatást az ügy részleteiről.

A jegyzőtől az alábbi válasz érkezett:

Figyelemmel a folyamatban levő eljárásokra, az ügyben nem kívánunk nyilatkozni.