Koszta József alkotásaiból nyílt tárlat Makón

Ahogy korábban, idén is számos programmal jelentkezik a József Attila Városi Múzeum a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Kedd délután Koszta József festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

Bár Brassóban született, később az Alföld lett az otthona Koszta József festőművésznek. Az alkotót az alföldi táj, lakói és cselekvések ihlették meg, amelyeket a vászonra is vetett. A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt kiállításon is ezekből válogattak a szervezők. Nemcsak a Koszta József Múzeumból származnak anyagok, hanem Szabó Antal művészettörténet tanár és magángyűjtő gyűjteményéből is kerültek kiállításra képek.

A tárlatot Verebes György, Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg, aki gyerekként egy Koszta-festmény alatt nőtt fel. Mint beszédében kiemelte, a kortárs művészek alkotásait meg kell magyarázni, azonban Koszta képzőművészete ez alól kivétel. Szabó Antalt a sors sodorta össze az alkotóval, és azóta is hatalmas rajongója.

A kiállítás fővédnöke, Lázár János is köszöntötte a megjelenteket. A térség országgyűlési képviselője is méltatta Koszta József művészetét. Ahogy elmondta, az a generáció, amely Kosztával együtt alkotott két dolgot is üzent a világnak: az egyik, hogy a magyar művészek is valakik voltak, valamint ők is ki tudták fejezni magukat.

Koszta József alkotásaiból nyílt tárlat Makón 1

– Úgy vélem, a kortárs festészetnek sokszor az volt a célja, hogy széppé tegye a világot és örvendeztesse az ember szívét, lelkét, ahogy ez a művészetek küldetése. Azonban később Koszta az Alföldet, mint természeti értéket, életformát mutatott be – fogalmazott Lázár János.

A kiállítás március 1-ig tekinthető meg a József Attila Városi Múzeumban.