Cseri Tamás: a csőd felé kormányozza Márki-Zay a HMSZ-t! 1

Ezért a Fidesz-frakció nyomatékosan közbelép, és a cég teljes átvilágítását kezdeményezi – erről tartott sajtótájékoztatót Cseri Tamás önkormányzati képviselő szerdán.

– Városunk valódi vezetés hiányában lassan a működésképtelenség felé sodródik. A Vásárhelyi Televízió 30 év után megszűnt, és a polgármesteri hivatalban sem mennek jól a dolgok, ugyanis van olyan fejlesztés, ami teljesen leállt. A strand ügyében nyomozás indult, és például tavaly év végén a stadion működése is bizonytalanná vált – fogalmazott Cseri Tamás.

A fideszes képviselő szerint ezért elsősorban a polgármester a felelős, ugyanis mivel az országos politikai pályáját építgeti, nincs elég ideje a város kormányzására.

– A legújabb probléma a 300 főt foglalkoztató Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt., azaz az önkormányzat legnagyobb cégének csődközeli állapota. Ide tartozik a szemétszállítás, a közétkeztetés és a városüzemeltetés is – ismertette a városatya.

Hozzátette, Márki-Zay Péter múlt hét pénteken a Facebook-oldalán jelentette be, hogy fizetésképtelenné vált a HMSZ. Ezt a cég vezetése a héten megoldotta, így a gazdasági társaság megőrizte fizetőképességét. A polgármester az ügyben rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtökre.

– A Fidesz-frakció nyomatékosan belép az ügybe, azonban az a véleményünk, hogy erről nem egy nyilvános ülésen kell tárgyalni. Ezért holnap kezdeményezzük, hogy jövő hét hétfőn üljünk le a városvezetéssel, a cég vezetésével, igazgatóságával és könyvvizsgálójával, hogy beszéljünk a problémákról, és teljes átvilágítást végezzünk a pénzügyi helyzetről – jelentette ki Cseri.

A képviselő úgy érzi, Márki-Zay Péter a csőd beharangozásával “tudatosan a csőd felé kormányozza” a céget, ugyanis a városvezető részéről ugyanazt a viselkedést látja, mint tavaly a VTV esetében. – Akkor is hiába utasította a testület, hogy biztosítsa a tévé számára a szükséges támogatást, ő ezt nem tette meg, ezért az év végére bedőlt a médium. Először csődről beszélt, majd nem biztosította a forrásokat, fizetéseket – elevenítette fel a politikus, hozzátéve, attól tart, itt ugyanezt tapasztalják majd.

Cseri Tamás: a csőd felé kormányozza Márki-Zay a HMSZ-t!

Még elmondta, felelőtlen hozzáállásra és dilettáns vezetésre utal, hogy Márki-Zay elsőként a Facebookon a saját követőinek írta ki, hogy csődben van a HMSZ, és csak három nappal később értesítette a képviselőket, hogy mikor tartsanak közgyűlést a témában.

Az MTI az ügy kapcsán azt írta: a Márki-Zay Péter által a közgyűlés csütörtöki ülésére beterjesztett indítvány szerint a társaság az évek óta tartó veszteséges működés és a folyamatos likviditási problémák miatt a fizetésképtelenség közelébe került. Miután az adóhatóság január 15-én 177 millió forintra inkasszót nyújtott be a társaság számláira, a politikus indítványt tett arra, hogy a cég vezetője haladéktalanul kezdeményezze a csődeljárás megindítását. A közgyűlési többséget adó Fidesz-frakció nem támogatja a polgármester indítványának napirendre vételét.