Szabó Bálint

A jogász a Szeviép-ügy mintájára a kifizetetlen alvállalkozók állami kártalanítását kezdeményezi. Állítja: a K’Art-sztori azt szimbolizálja, hogy a Jobbik és az MSZP gazdasági összefonódása évek óta zajlik a színfalak mögött.

Újabb tanúk meghallgatásával folytatódott kedden a Szegedi Járásbíróságon a Csongrád megye egyik legjelentősebb korrupciós ügyeként számon tartott K’Art-ügy tárgyalása. Mint többször megírtuk, a csődbűntett miatt zajló büntetőeljárásban jelenleg a két felszámolóbiztos ül a vádlottak padján. Ezúttal több korábbi állami tisztviselő mellett a K’Art-cégcsoport egykori tulajdonosa, a Kendi család tagjait idézték tanúnak.

A tárgyalás előtt tartott sajtótájékoztatón a károsult alvállalkozók képviselője, Szabó Bálint emlékeztetett: a járásbíróság az eltűnt 800 millió forint sorsát kutatja „Hódmezővásárhely Szeviép-ügyében”. A valaha jobb sorsa érdemes K’Art-cégcsoport ugyanis nem fizette ki vásárhelyi és térségbeli alvállalkozóit, és két tagja 800 millió forint tartozást hátrahagyva szűnt meg.

„Ennek kapcsán egyelőre a két felszámolóbiztos ül a vádlottak padján, de abban bízunk, hogy nemcsak az elkövetők, hanem az ügy haszonélvezői, azaz a Kendi család és adott esetben a vásárhelyi polgármester is követi a felszámolók sorsát”

– fogalmazott a jogász, aki korábban többször felszólította Márki-Zayt, nyilatkozzon róla, fogadott-e el kampánytámogatást a Kendi család tagjaitól.

Úgy folytatta: a Kendi családhoz ezer szálon kötődő Márki-Zay Péter az elmúlt fél évben működő vásárhelyi vizsgálóbizottságban nem volt partner a kártalanításban, ennek ellenére ő nem adja fel, elkötelezett amellett, hogy a károsult kisvállalkozók megkapják az elvégzett munkáért járó jogos jussukat. Éppen ezért hétfőn Hódmezővásárhely város közgyűléséhez és Lázár János országgyűlési képviselőhöz fordult egy átiratban. Arra kéri a címzetteket, járjanak közben, hogy a magyar állam kártalanítsa a károsult K’Art-árvákat.

„Akárcsak a Szeviép-ügyben, az adófizetőknek itt sem kerülne egy forintjukba sem az eljárás a nap végén, amennyiben a büntetőeljárás lezárultával a felszámolóktól be lehet hajtani a tartozásokat”

– magyarázta.

Szabó Bálint arra is kitért, új fejlemény a K’Art-ügyben, hogy kiderült: a cégcsoport nemcsak Hódmezővásárhelyen, de a Botka László vezette szocialista szegedi önkormányzatnál is sikeresen működött közre építőipari beruházásokban.

„A Kendi család tulajdonában lévő cégcsoport újította fel a Tisza-parti Általános Iskolát, amit maga Kendi Imre, a Jobbik 2014-es vásárhelyi listavezetője és Botka László szocialista szegedi polgármester közösen adott át. Ráadásul itt is kifizetetlen alvállalkozók maradtak hátra”

– mondta.

A jogász arra kéri Botka Lászlót és Márki-Zay Pétert: álljanak a károsultak oldalára, „ne a Szeviép-ügy már elítélt elkövetőit, a K’Art-ügy még el nem ítélt haszonélvezőit védjék”. Ha nem ezt teszik, akkor vállaljanak sorsközösséget velük, ami Szabó Bálint reményei szerint „előbb vagy utóbb a börtön lesz”.

Végezetül rámutatott: a K’Art-ügy tökéletesen szimbolizálja a Jobbik és az MSZP összenövését. Azt állítja, a mostani nyílt összeborulás előzménye, hogy a színfalak mögött, gazdasági téren az elmúlt években már megvalósult az összefonódás: ennek egyik jele szerinte, hogy „a Jobbik egykori vásárhelyi listavezetőjét, befolyásos emberét és cégét a szocialista Botka László vezette önkormányzat pénzelte éveken keresztül, és biztosított számára munkát”.