Mostohagyerek lett Mártély Vásárhely számára? – a holtág kárára mehet a régi szakemberek hiánya

Tragikus volt turisztikai szempontból a tavalyi év Mártélyon, ami nem ismétlődhet meg még egyszer – jelentette ki lapunknak Borsos József. A település polgármestere több beruházást is tervez a holtág körül, azonban a nagyobb rész Vásárhelyhez tartozik, és úgy tűnik, mintha a városháza átalakulásával megálltak volna az ügyek. A község csak az idegenforgalomban látja a fejlődés lehetőségét.

Minél hamarabb szeretné elfelejteni 2018-at Mártély, amikor is egymást követték a negatívumok. Az időjárás és a természet viszontagságait nem lehetett összeegyeztetni a fürdőzéssel, már a nyári szezon első hetében le kellett zárni a szabad strandot. – Tavasszal belvízbeemelés történt a holtágba, ami algavirágzást eredményezett. Megjelent a kékalga, így Mindszent és a Sun City legnagyobb örömére nem fogadhattunk strandolókat. A vendégszám a töredékére esett, a vendéglátóhelyek a túlélésért küzdöttek, a vendégéjszakák száma lecsökkent – elevenítette fel portálunknak Borsos József.

Ez így nem mehet tovább!

Augusztusban újabb csapás, a rucaöröm okozott bosszúságot. A vízfelszín 35-40 százalékán jelent meg a növény, azonban a holtág tájolásának és a széliránynak köszönhetően ez mind a strand területén gyülemlett fel. Ladikozni, horgászni sem lehetett, focipályára emlékeztetett a Gyémánt-kanyar.

Mostohagyerek lett Mártély Vásárhely számára? – a holtág kárára mehet a régi szakemberek hiánya 2

– Tragikus év volt, ezért szeptemberben az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatósággal és a vásárhelyi önkormányzattal közösen megbeszélést tartottunk annak érdekében, hogy ilyen állapotok soha többé ne alakulhassanak ki – ismertette a polgármester. Hozzátette, ennek eredményeként az idén várhatóan beszereznek egy kétéltű úszóberendezést, ami képes a vízen és a part szélén a rucaöröm és az egyéb növények gyérítésére.

Arra is törekednek, hogy a mártélyi szivattyútelepen összegyűjtött szennyvizet ne a holtágba engedjék bele, hanem egy önálló csatornán keresztül az élő folyóba. – Erre pályázati forrást keresünk, és Lázár János országgyűlési képviselő is támogat abban, hogy minél előbb elkészüljön a beruházás – magyarázta a polgármester, aki azért is lobbizik, hogy hosszú évek után ismét végezzenek iszapkotrást a Holt-Tisza medrében.

Mostohagyerek lett Mártély Vásárhely számára? – a holtág kárára mehet a régi szakemberek hiánya 4

További cél, hogy megtörténjen az északi Szekfű és Kerek-tó részeken a szennyezett területek tisztítása, szemétmentesítése és a beszakadt ladikok kezelése.

Új horgászközpont, tanösvény, focipálya épülhet

Az üdülőövezet nagy része Vásárhelyhez tartozik, Mártélyé tulajdonképpen a kemping és egy keskeny terület a strand mellett. A polgármester elmondta, az itt található nagyobb betonépületet TOP-os pályázatból 50 millió forintból felújítanák. Egy horgászturisztikai központot alakítanának ki, amelyben halőri és természetvédelmi iroda, vizesblokkok, kiszolgálóhelyek és kempingeszközök kapnának helyet. A pályázatot beadták, azonban arról még nem született döntés.

Mostohagyerek lett Mártély Vásárhely számára? – a holtág kárára mehet a régi szakemberek hiánya 6

Új tanösvényt is terveznek, hogy az üdülőktől egészen Szekfűig fel lehessen sétálni a vízpart mentén. Erre régen már volt lehetőség, azonban az ösvényt később növényekkel beültették. Az új út mellett skanzent alakítanának ki, amivel a halászhagyományok előtt tisztelegnének.

– 400-500 millió forintból a kempinget is fejlesztenénk, ugyanis a 4 hektáros terület jelenleg alkalmatlan turizmusra. Új szálláshelyeket és két labdarúgópályát szeretnénk kialakítani, hogy fiatalokat is vendégül láthassunk. Az ezzel kapcsolatos tervek már 2017 végén Vásárhellyel közösen elkészültek, azonban azóta nem történt előrelépés az ügyben – ismertette a község első embere.

Mostohán kezeli Mártélyt a vásárhelyi önkormányzat?

Borsos József szerint Mártélyt egyedül a turizmus lendíthetné előre. – Mivel Vásárhellyel közös a polgármesteri hivatalunk, ezért tulajdonképpen a nagyobb fejlesztések a város kezében vannak. Az új városvezetés óta azonban nehéz időszakot élünk meg, szinte csak akkor tudunk gyorsan és hatékonyan intézkedni, ha magunk intézzük az ügyeinket. Többször volt már rá példa, hogy majdnem azért estünk el pályázati támogatástól, mert a hivatalon belül elkavarodott egy levelünk – fejtette ki a politikus.

Mostohagyerek lett Mártély Vásárhely számára? – a holtág kárára mehet a régi szakemberek hiánya 1

Véleménye szerint tavaly a vásárhelyi városházáról eltávozott 53 főt nehéz pótolni, ami a mindennapokban is megmutatkozik. – Az új kollégák szinte még most tanulnak be, azokkal eredményes a közös munka, akik régebben is ott dolgoztak. Márki-Zay Péter polgármesterrel minimális a kapcsolatunk, inkább Varga Ildikó jegyzőre és néhány irodavezetőre támaszkodhatunk, de nincs meg a régen tapasztalt húzóerő – magyarázta Borsos József.

Még elmondta, a vásárhelyi önkormányzat célja a holtággal legkésőbb tavasszal, nyáron derül ki, amikor a minden évben megtartandó üdülőterületi fórumot hívják össze a tulajdonosok számára.

Mostohagyerek lett Mártély Vásárhely számára? – a holtág kárára mehet a régi szakemberek hiánya 3

Az idei év egyébként félmilliárdos fejlesztést hoz a község számára a kormány segítségével. Erről bővebben ITT és ITT számoltunk be.

Fotók: Gémes Sándor