Németh László Városi Könyvtár

A helyi lakosok zúgolódnak: szerintük a bibliotékában semmi keresnivalója sincs a politikának – amivel amúgy nagyon egyet lehet érteni. A könyvtárigazgató viszont úgy látja, nem merült fel aggály a városvezetés vagy az olvasók részéről.

Felháborodott vásárhelyi olvasók keresték meg portálunkat a napokban annak kapcsán, hogy az MSZP és/vagy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (azaz Kis Andrea alpolgármester és/vagy Márki-Zay Péter polgármester) szervezésében ismételten politikai fórumnak adott otthont a Németh László Városi Könyvtár. Az MSZP egykori elnöke, a Horn-, a Gyurcsány- és a Medgyessy-kormányok külügyminisztere, az MSZMP-múmia Kovács László bűvölte el bő háromórányi Fidesz-fikázással az erre fogékony közönséget, amiben segítségére sietett az említett páros, Kis Andrea és Márki-Zay Péter is.

A produkció azonban egyértelműen visszatetszést keltett a városban. Nem csak arra utalunk ezzel, hogy a tavaly néhány napig polgármesterjelölt Mag István a helyszínen alaposan kiosztotta Márki-Zayékat, hogy egy esztendő óta országos politikai cirkuszokkal mérgezik a korábban békés, nyugodt város életét. A Promenad.hu több visszajelzést is kapott: a vásárhelyiek elítélik, hogy a bibliotékába is beköltözött a politika.

Németh László Városi Könyvtár

„Olvasni, kikapcsolódni, szórakozni, művelődni járunk a városi könyvtárba. Ez az intézmény ugyanis a kultúra temploma, és nem a politikáé. Sokak nevében mondhatom, nem értjük, hogyan vállalhat fel a könyvtár efféle rendezvényeket” – fogalmazta meg egyikük.

Valóban, úgy tűnik, egyfajta ellenzéki találkozóhellyé vált az önkormányzati fenntartású Németh László Városi Könyvtár, mely tavaly az időközi polgármester-választás finisében helyet és teret adott Bod Péter Ákos és Márki-Zay Péter ellenzéki kampányestjének, majd a jobbikos Kiss Attila (Márki-Zayval közös) választási fórumának, most pedig a szocialista Kovács László (és vásárhelyi elvtársai) szellemi kormánydöntögetésének.

Új tendencia rajzolódik tehát ki: a korábban kulturális programjairól ismertté vált intézmény egyre gyakrabban fogad be ellenzéki politikai szeánszokat, ami nemcsak hogy nem szerencsés, de sokak szerint annak a lehetőségét is felveti, hogy a bibliotéka nyíltan elköteleződik politikai szempontból. Ez pedig finoman fogalmazva is megosztó a helyi közösségben, mely amúgy is durva dózisban kapja a politikát. Sokszor épp az elől „menekülne” a könyvtár falai közé – már ha tehetné…

Soós Csilla könyvtárigazgatót éppen ezért megkérdeztük, nem tartja-e aggályosnak, hogy politikai rendezvényeknek adnak teret, ami érezhetően megosztja a vásárhelyieket. Arról is érdeklődtünk, vajon a fenntartótól érkezett-e a felkérés, hogy fogadják be Kovács László fórumát, illetve kell(ett)-e ezzel kapcsolatban egyeztetni az önkormányzattal. Végezetül arra is kíváncsiak vagyunk, kötöttek-e szerződést ezekről a politikai rendezvényekről, és fizettek-e ezekért a könyvtárnak, és ha igen, kik.

Frissítés: 

Soós Csilla igazgató válaszából az derül ki, nem lát kivetnivalót a politikai estek ilyetén formában történő fogadásában.

Megkeresésünkre közölte: Bod Péter Ákos és Kiss Attila meghívása kampányfórum volt Márki-Zay Péter részéről. A fenntartó az „előző választások kampányai során is alkalmazott gyakorlatnak megfelelően nem gördített akadályt a rendezvények fogadására, amennyiben az bérleti szerződés alapján, bérleti díj megfizetésével került megvalósításra” – válaszolta. Hozzátette: ebben az időszakban nemcsak a könyvtár, hanem más intézmények és civil szervezetek (olvasókörök) is fogadták ilyen feltételekkel a kampányrendezvényeket.

Mint írta, most januárban a Demokrata Esték sorozat keretében Kovács László meghívása az MSZP szervezésében, az önkormányzat tudtával történt. Szintén bérleti szerződéssel, az abban meghatározott bérleti díj megfizetésével bonyolították a rendezvényt: a könyvtár olvasótermét biztosították ehhez, melynek bérleti díja bruttó 3 ezer forint óránként.

Soós Csilla úgy fogalmazott: a könyvtár helyet ad az említett rendezvényekhez, s nem saját
szervezésű programjainak tekinti azokat. Folyamatosan tartják a kapcsolatot az olvasókkal, ez alapján

„nem fogalmazódott meg az előző fenntartók, sem a jelenlegi fenntartó vezetése alatt még eddig aggály sem részükről, sem a lakosság részéről.”