Elhunyt Vásárhely Pro Urbe díjas polgára

Csoma Lajos az 1956-os forradalom meghatározó alakja volt.

Elhunyt Dr. Csoma Lajos, aki ’56-os forradalmunk meghatározó alakja volt! A rendszerváltoztatás sodort egymás mellé bennünket. Emberséget és igazságérzetet tanultam tőle. Tudósi pontossággal dolgozta föl forradalmunk Csongrád megyei és vásárhelyi eseményeit, amik több kötetben jelentek meg. Városunk Pro Urbe díjjal hálálta meg munkáját – írta Kószó Péter önkormányzati képviselő a Facebook-oldalán.

Csoma Lajos a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjaiként 17 évesen döntött úgy, hogy csatlakozik az ellenállók táborához.

– Október 6-a, Rajkék kivégzése rettenetesen hatott ránk. Onnantól mi, gimnazisták is elbizonytalanodtunk a politikai rezsimet illetően. Ezért Vásárhelyről ketten úgy döntöttünk, részt veszünk a szegedi diák nagygyűlésen. Ott olyan töltetet kaptunk, hogy a Bethlen Gimnázium igazgatóját, Gyáni Imrét szinte erőszakkal rávettük arra, hogy itt, Hódmezővásárhelyen is tartsunk ilyen diák parlamentet – nyilatkozta korábban Csoma Lajos. Hozzátette, ők a pesti eseményekben nem vettek részt, hanem úgy fogalmazott, Vásárhelyen csinálták meg a forradalmat. Tüntetések szervezésével voltak szellemi motorjai az ellenállásnak.

Nyugodjon békében!

Fotó: Archív