Tanulságos TAO-üzenetek a vásárhelyi sportvezetőktől

Sorra jelennek meg arról a hírek, hogy csődközelbe kerülnek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok Vásárhelyen. A Városi Televízió és a strand kálváriája után most a HMSZ Zrt.-nek inkasszózta számláit a NAV, amivel bizonytalanná vált a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése.

Márki-Zay Péter polgármester tette közzé még pénteken a Facebookon, hogy Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. fizetésképtelenné vált, amiért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatósága inkasszózta a cég számláit.

Ezzel sorozatban a harmadik önkormányzati cég kerül veszélybe. A Vásárhelyi Televízió már megszűnt, a médiumot működtető Szerdahelyi József Nonprofit Kft.-t hamarosan felszámolják, aminek az oka, hogy a városvezetés tavaly nem utalta át a még 2017 decemberében a közgyűlés által megszavazott támogatást a tévé számára.

A strandot üzemeltető Hód-Fürdő Kft. kapcsán is szó esett közgyűléseken az esetleges bezárás lehetőségéről a több százmilliós éves veszteség miatt, a strand mondhatni élet-halál között táncol (jelenlegi álláspont szerint a fürdő jövője egy ideig biztosított – a szerk.), és most csütörtökre a polgármester rendkívüli közgyűlést hív össze a HMSZ ügyében.

Arra, hogy az ezek a cégek ilyen helyzetbe kerüljenek, még nem volt példa a településen, holott az önkormányzat a jelenleginél már volt sokkal rosszabb anyagi helyzetben. Emlékezzünk csak arra, amikor 2014 márciusában a kormány átvállalta a város 22,5 milliárd forintos adósságát, tehát korábban ekkora tartozás mellett is normálisan tudtak működni a városi gazdasági társaságok.

A több mint 320 főt foglalkoztató HMSZ tevékenységi körébe többek között a gyermekétkeztetés, a közterületek karbantartása, a sportlétesítmények működtetése és a szemétszállítás tartozik. Még belegondolni is rossz, mi történne akkor, ha bármelyik szolgáltatás csorbát szenvedne…

Borítókép: Illusztráció