Fiatal tehetségek kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal

Különleges kiállítással köszöntötte a Csongrád Megyei Kormányhivatal a magyar kultúra napját: a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium négy diákjának alkotásaiból nyílt kiállítás a Rákóczi téri épületben.

Sipka Bertalan fotós és Jankó Attila slammer-költő közös projektjéből indult útjára a ’Mi’ története, amely egy pályázatnak köszönhetően vette kezdetét, majd tárlattá forrta ki magát, később pedig egy nemzetközi projekt kapcsán csatlakozott hozzájuk tavasszal egy grafikus és egy zenész is: Szép-Gergely Zsófia és Ács Zsófia. Összefogásukból megszületett a ’Mi’ című kisfilm, és ahhoz kapcsolódóan létrejött egy performansz, mely Budapesten győzelmet hozott számukra, így ezt követően Morvaország fővárosában, Brnóban is előadták.

Fiatal tehetségek kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal 1

Az ünnepi kiállítást beárnyékolta a vásárhelyi pedagógus, Gaál Györgyi tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála. Sipka Bertalan beszédében rá emlékezett, és mint elmondta: mentorként tekintett rá, aki elindította a pályán, a pályázatok és a fotózás világába pedig bevezette. – Sajnálatos módon nem lehet itt köztünk, és nem láthatja, hogy mekkorára is nőtte ki magát ez a projekt – fogalmazott az alkotó, aki egykori mentorának ajánlotta a kiállítást.

Juhász Tünde kormánymegbízott ajánlotta a megjelentek figyelmébe a tárlatot, beszédében pedig hangsúlyozta: a kultúra nemcsak tudást és műveltséget, hanem erkölcsöt is hordoz. Kiemelte az alkotó, közvetítő szerep fontosságát, illetve a fiatalok kreativitásának értékét, és az alkotó szellem erejét, ami ott ragyog bennük. Rámutatott: a jövő magyar kultúráját formálják, így fontos meglévő tehetségeink támogatása.

A kiállítók egy különleges performansszal is készültek, majd interaktív módon mutatták be a kiállítást, vizuális kultúra tanárjuk segítségével, aki a csapatot koordinálta.

Forrás: makohirado.hu