Figyelmeztetés: felerősödhet az illegális migráció a balkáni útvonalon

Nem nyugszanak a kedélyek Ausztriában az év eleji, nők elleni gyilkossághullám után. Szombaton Bécsújhelyen a migránsbűnözés ellen tartottak tüntetést, egy héttel azután, hogy a magyar határhoz közeli városban egy szír bevándorló megölt egy 16 éves osztrák lányt. Az év első hetében vele együtt négy nőt öltek meg Ausztriában – írja a híradó.hu.

Több mint 700 tüntető vonult szombaton este a bécsújhelyi vasútállomástól a főtérig, hogy a migránsbűnözés ellen tiltakozzon – hangzott el az M1 Híradójában. A Szentháromság-szobornál mécseseket gyújtottak annak a 16 éves osztrák lánynak az emlékére, akit a múlt hétvégén fojtott meg a barátja, egy szíriai bevándorló a városban.

A lány holttestére egy bécsújhelyi parkban találtak rá. A tettes az ágak és lehullott levelek alá rejtette. A rendőrök szerint az áldozat szakítani akart a férfival, aki ezért megverte és meggyilkolta. A feltételezett szír gyilkost azóta elfogták. Kiderült, már korábban is voltak rendőrségi ügyei, tavaly október óta ki akarták utasítani az országból, mégis maradhatott.

Tartanak a további támadásoktól

Bár még csak három hét telt el az évből, idén már négy nőt öltek meg Ausztriában, három esetben bevándorló lehetett az elkövető a gyanú szerint. Sokan attól tartanak, hogy ez a szám csak tovább fog nőni.

Kedden egy 25 éves nőt szúrt le a saját, 21 éves öccse a bécsi főpályaudvaron. A gyanúsított egy etióp származású férfi. Január elején pedig egy 40 éves nőt gyilkolt meg brutálisan török férje Amstettenben.

Reptéri tranzitzóna az erőszakos migránsoknak

Az osztrák belügyminiszter a héten azt mondta, hogy tranzitzónákat hozna létre a repülőtéren az erőszakos migránsok számára. Herbert Kickl terve szerint a zónát csak egy irányba hagyhatnának el a bűnelkövető migránsok: méghozzá a hazájuk felé.

A hivatalos adatok szerint a gyilkosságok száma drámai emelkedést mutat 2014 óta. Tavaly már 78 emberölést követtek el Ausztriában, és az áldozatok csaknem 60 százaléka nő volt.

A bécsújhelyi eset ráadásul ismét rávilágított arra a problémára, hogy a migránsok közül kevesen rendelkeznek hiteles okmányokkal. A gyanúsított ügyvédje azt állítja, hogy a férfi csak 19 éves. Márpedig 21 évnél fiatalabb felnőttként legfeljebb 15 éves szabadságvesztést kaphat. Míg ha ennél idősebb, akkor életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható. Az ügyészség ezért orvos-szakértői vizsgálatot rendelt el, ennek eredménye azonban csak hetek múlva készül el.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Illusztráció