Olvasói levél: A csend csődje

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhöz, amit változtatás nélkül közlünk.

A csend csődje

Évértékelőt tartott Hódmezővásárhely polgármestere. Első nekifutásra csak 16 és fél percig, hiszen a hangosítás nem volt megoldva, az adás pedig megszakadt. Annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter az ország megmentőjének tartja magát és miniszterelnöki babérokra ácsingózva évet értékel, egy normálisan hallható és nézhető produkciót sem sikerül összehoznia. Ezt rengeteg komment bizonyítja az elrontott közvetítés alatt. Szerinte egy csomó pénzt megspórolt, a tények azonban azt mutatják, hogy leginkább a hangot sikerült. A nullára csökkenteni.

Szereptévesztés és megdöbbentő amatőrizmus. Sose hallottam olyat, hogy egy város polgármestere évértékelőt tartson, eddig ez a mindenkori miniszterelnök privilégiuma volt. Úgy tűnik, hogy Márki „Messiás”-Zay Péter megirigyelte Orbán Viktort és szeretne a helyében lenni. Szerény tanácsom az lenne, hogy kezdje az alapoknál.

Először is legyen hang. A közvetítés ugyanis halkabb volt, mint egy ellenzéki tiltakozás Észak-Koreában. Aztán olyan gyorsan eltűnt, mint egy lezáratlan bicikli a nyóckerben. Egész pontosan nullára redukálódott, de olyannyira, hogy azt már a polgármester saját hívei is „nagy égésnek” nyilvánították. A csend hangjai pedig csak a Simon és Garfunkel duónak állt jól, másnak nem ajánlatos próbálkozni vele.

Ha valaki arra sem képes, hogy polgármesterként egy rendes élő közvetítést összedobjon, akkor miből gondolja, hogy egy országot tud irányítani? A Napnál világosabb, hogy a saját hivatalában egy normális technikai stábot se tud. Értem én, hogy a „Dénes és a Marci” nem volt ott, mert többen is írták – de hát, ha ez a két úriember pont szabin van, akkor megáll a város, vagy mi?

Egyáltalán miből gondolja Márki-Zay Péter, hogy neki évértékelőt kell tartania? Polgármester, az Isten áldja meg, nem miniszterelnök. Mi lesz holnap? Évértékelőt tart a Fővárosi Állatkert igazgatója, hogy hány darab kiselefánt született és mennyire nyúlt meg a zsiráf nyaka? Esetleg a 2018-as esztendőről be fog számolni a magyar légiirányítók egyesülete és a kiskunlacházai gyermekanimátorok önkéntes közössége?

Hagyjuk ezt. Márki-Zay Péter jobban tenné, ha a csend csődjébe jutott évértékelője helyett arra adna választ, vajon miért nem tett egyetlen szalmaszálat se keresztbe annak érdekében, hogy a még 2017-ben, – akkor ő még a fasorban sem volt – az előző városvezetés által megnyert 165 milliárd forint támogatás, melyből a Modern Városok Program keretében 22 beruházás valósulna meg, Hódmezővásárhelyre érkezzen. Ez az összeg ugyanis az éves költségvetés hétszerese. Ha Márki-Zay Péter továbbra is olyan évértékelőkön bohóckodik, amit senki sem lát és még csak nem is hall, akkor ezt a pénzt Rottenbiller módjára fogja elbukni a város.

Akkor aztán nemhogy évértékelőre, de még egy gyors „Isten veletekre” se jut ideje.

Kelemen V. László”