Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 13

A vásárhelyi tájhoz több mint hat évtizede kötődő alkotó, Holler László festőművész tárlata nyílt meg szombat délután az Alföldi Galériában.

A környék növény- és állatvilágát professzionálisan és egyedi látásmóddal megörökítő, a fővárosban született, a Dunántúlon felnőtt művész otthonra az Alföldön, Vásárhely társadalmában nyert pedagógusként, közösségszervezőként, művészetszervezőként, és a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola szakmai vezetőjeként egyaránt. Erről a nyolcvanadik évét nemrég betöltött festő kiállítását megnyitva szólt Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

– Holler László alkotásai olyan tájakat, természeti képeket és érzelmeket mutatnak be, amelyek egyrészt képviselik az alföldi ábrázoló festészeti iskola folyamatosságát, másrészt impresszionisztikus módon sűrítenek össze érzelmeket a képekbe, amelyek vizuális eszköztára olyan emberi tartalmakat jelenít meg erőteljesen, mint az ember és az Isten, vagy az ember és a természet kapcsolata –hangsúlyozta a múzeumigazgató. Majd hozzátette: – Holler László képeinek fontos elemei az embert körülvevő természet, az erdők, vizek és fák, s alkotásain a kék szín alkalmazása a lelki békét, a kiegyensúlyozottságot, míg a madarak jelenléte a keresztény tradíciót és az emberi szabadságvágyat jeleníti meg.

– A tárlat méltó összegzése a nyolcvanéves művész munkásságának – fogalmazta meg Miklós Péter, rámutatva, hogy a természetet vadászként is jól ismerő alkotó hitelesen ábrázolja az erdő állatait, de emberábrázolásait is ez a hitelesség hatja át, s teljesíti a művészettel szemben támasztott igényünket, hogy az a bennünket körülvevő világot hitelesen mutassa be.

– A természetet megismerni csak akkor lehet, ha az ember akar tőle valamit. Ezért ismerte meg a természetet a földműves, a gombász, de a vadász is – mondta Holler László. – Én a vadászat ürügyén festek. A lesen eltöltött éjszaka hangjai, hangulatai sok mindent elmondanak a természetet érteni akaró embernek – fogalmazta meg az alkotó, hozzátéve: a jó festmény nem másolja a természetet, de elemeit a belőle, azt megismerve szedi össze.

Az Alföldi Galériában március 10-ig tekinthető meg Holler László Hegedűsné Dékány Magdolna és ifj. Holler László által rendezett kiállítása. A megnyitó zenei közreműködője Borsos Annamária Bessenyei-díjas zongoraművész és Zoltán Péter Bessenyei-díjas klarinétművész volt.

Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 12 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 11 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 10 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 9 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 8 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 7 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 6 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 5 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 4 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 3 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 2 Megnyílt Holler László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában 1

Forrás: Arany-Tóth Attila