A forgalomlassítás a demonstrációk guminője

Nem nagyon borította fel a város rendjét a forgalomlassítás, mondjuk a DK szerint nem is ez volt a cél. Na jó, volt olyan város, ahol még rosszabbul sikerült, így végülis mondhatjuk, hogy a foglalkozás elérte a célját.

Néhány nappal ezelőtt a Hír TV egyik vitaműsorában beszélgettek a hétvégi forgalomlassító demonstrációk értelméről, itt hangzott el az egyik vendégtől a címbeli hasonlat, ami tökéletesen bemutatja, mi is a probléma a tiltakozásnak e formájával.

Ha tüntetni akarunk, akkor tüntessünk, vagy zárjuk le az utat, de ne csak imitáljuk az egészet. Ha ehhez nem tudunk elég embert mozgósítani, nincs komoly társadalmi támogatottság, akkor marad a forgalomlassítás.

A forgalomlassítás a demonstrációk guminője 1

Valami történik, messziről kicsit hasonlít az igazira, de ha valaki közelebbről megnézi, mégse olyan.

Nagyjából ez történt Makón is, 14 autó, valamivel több szimpatizáns gyűlt össze a Szegedi utcán szombat délelőtt, volt pár molinó, meg zene. Ja, meg egyetértő dudálás is, amire korábban Mucsi Tamás utalt, bár mondjuk szerintünk az nem ér, ha maguk a demonstrálók dudálnak. Más meg nem nagyon akart, legalábbis abban a szűk fél órában, amennyit a helyszínen voltunk.

Sőt, az autósok igazából nem is nagyon vergődtek azzal mi történik. A félpályás útlezárás makói modellje ugyanis inkább amolyan „negyedpályás” útlezárás, így még lassítani sem igazán kellett nekik.

A forgalomlassítás a demonstrációk guminője 2

Ezen kívül nem sok minden változott a korábbi tüntetéshez képest, a DK választókerületi elnöke, ahogy az ellenzéki pártoktól már megszoktuk, rendkívül következetesen hangoztatja a “többség”, illetve “az utcai kétharmad” kifejezéseket, mi meg próbáljuk megkeresni, hogy: hol?

Az mindenesetre látható volt, hogy a mozgósítás terén megint a DK volt a legaktívabb, de az MSZP, meg a Jobbik is azért úgy volt vele, hogy legalább egy zászlót azért vigyünk már ki, mert még a végén megszólnak minket, hogy nem veszünk részt az összefogásban.

A helyesírás viszont továbbra sem működik, valaki szervezzen már erre egy kurzust. Légyszi.

A forgalomlassítás a demonstrációk guminője 3

 

Nagy Szabolcs

makohirado.hu