Vásárhely sárga szemű lánya 3

A hódmezővásárhelyi Pigniczki Nikoletta azon kevés ember között tudhatja magát, aki nagyon különös genetikai háttérrel rendelkezik, ugyanis sárga színű a szeme.

Mint tudjuk, az emberek szeme színe a genetikai háttértől függ: azaz a szülők szemszíne határozza meg, hogy a mi íriszünkben milyen típusú és mennyiségű pigmentek találhatók meg . Azonban a szemszínt meghatározó gének olyan sokfélék, és ez a genetikai minta olyan bonyolult, hogy a szemünk színe teljesen eltérhet attól, ami a családunkban korábban előfordult. A szem színe egyébként a harmadik életév végéig változhat.

– A szemem színe születésem óta sárga, ugyanígy az ikertestvéremé is az. Így hát nem túlzás, ha azt mondom, hogy egy életen keresztül szembesülök azzal, hogy akkor, amikor valaki mindezt észleli hosszasan, már-már ijesztő módon néz rám. Egyébként én különlegesnek érzem magam ettől, sőt kifejezetten szeretem azt, hogy sárga színű szemmel rendelkezem – mesélte Vásárhely sárga szemű lánya.

Vásárhely sárga szemű lánya 2

Vásárhely sárga szemű lánya

Niki édesanyjának és az édesapjának sem sárga színű a szeme. További érdekesség, hogy a nap és egyéb fények erősségétől függően gyakran sokkal inkább zöldnek és barnának, mint sem sárgának tűnik.

Vásárhely sárga szemű lánya 1

A Kriko Gym pultos lánya így igen sok dicséretben részesül, aminek természetesen mindig nagyon örül, és örömmel fogadja azt.

Fotó: Gémes Sándor