Pénteken nyílik a Tornyai emlékév első kiállítása a Tornyai János Múzeumban 4

Holnaptól látható a Tornyai János Múzeum legújabb kiállítása, a Tornyai a gyűjtő. Válogatás a festőművész néprajzi gyűjteményéből címmel. Az emlékév első eseményén a névadó 150 évvel ezelőtti születése előtt tisztelegnek.

– A nemzetközi hírű festőművészre egy sajátos tárlattal készülnek, ami a néprajzi gyűjtő, az alföldi és magyar népi hagyományok iránt elkötelezett művész tevékenységét mutatja be – mondta Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója a mai sajtóbejáráson, hozzátéve, helyet kap a tárlaton a múzeum néprajzi gyűjteményének legelső darabjai között számon tartott Tornyai-gyűjtemény is.

Pénteken nyílik a Tornyai emlékév első kiállítása a Tornyai János Múzeumban 1

Ezen kívül multimédiás eszköztárral a névadóhoz kötődő tárlatot is megtekinthetik az érdeklődők, amely bemutatja Hódmezővásárhely művészetét. Elhangzott, a jeles évhez kötődően kiadványokkal, konferenciákkal, tudományos előadásokkal és később egy nagyszabású képzőművészeti tárlattal is készülnek a kiállítótermekben.

Pénteken nyílik a Tornyai emlékév első kiállítása a Tornyai János Múzeumban 3

Terendi Viktória, az intézmény néprajzkutatója állította össze a tárlat alkotásait. Elmondása szerint a kiállítás csupán egy metszetet ad abból a kétszázötven tárgyból, amely korábban Tornyai gyűjteményét képezte.

Pénteken nyílik a Tornyai emlékév első kiállítása a Tornyai János Múzeumban 5

Kiemelte, olyan darabokat válogatott ki, amelyeket korábban nem láthattak a műkedvelők, így egy igazán egyedülálló látványvilágot mutatnak be az érdeklődőknek. A kiállításon csodaszép festett bútorok is megtekinthetők lesznek, melyek által visszarepülhetünk a régi időkbe.

Pénteken nyílik a Tornyai emlékév első kiállítása a Tornyai János Múzeumban 6

A textiliák, kerámiák valamint bútorok látványa még izgalmasabbá és tartalmasabbá teszik a tárlatot.

A pénteken 17 órakor kezdődő megnyitón Miklós Péter múzeumigazgató mond köszöntőt. A tárlatot Nagy Vera vezetésével ismerhetik meg a megjelentek, akik Monori Csenge népzenész játékát is élvezhetik.

Pénteken nyílik a Tornyai emlékév első kiállítása a Tornyai János Múzeumban 2