Országszerte megdöbbentette a szakmát a Vásárhelyi Televízió megszűnése 1

Az egyik legnagyobb port kavart hír tornádóként söpört végig az országon. Több mint 30 év után elsötétült a Vásárhelyi Televízió képernyője. A televíziózás történetében katasztrofális véget ért egy helyi sajtóorgánum, sokak legnagyobb szomorúságára.

A Rádió7 Közös nevező című műsorának vendégeiként csütörtökön Rókus Ákos a Szerdahelyi József Nonprofit Kft. ügyvezetője, Hűvös Oszkár operatőr, valamint Kis Ernő adásrendező és vágó kaptak hangot. A rendkívül gyászos eseményt a munkatársak is fájdalommal élték át, sokan a mai napig kifacsart szívvel tekintenek volt munkahelyükre a bejárat előtt elhaladva.

Rókus Ákos ügyvezető igazgató elmondása szerint több alkalommal kértek tájékoztatást, hogy Márki-Zay Péter polgármester milyen okból kifolyólag nem hajlandó teljesíteni a közgyűlés által megszavazott és megítélt, működéshez szükséges forrást. A következő választ kapta a város első emberétől: „Járni jár, de nem jut.”. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy egy megyei jogú városnak a televíziójára, amely számtalan rangos eseményt, bált, érdekesebbnél érdekesebb magazinokat sugárzott, miért nem szánta rá a város első embere a kijelölt forrást? A válasz tömören: mert nem jut. Az önkormányzat tavaly indított újságjára azonban jut. Minden bizonnyal nem is kevés.

Magyarországon több mint 60 településen működik helyi televízió, de Vásárhelyen továbbra már nem. Rókus Ákos kiemelte, hogy a cég gazdasági társaságként működött, bevételek pedig a Médiatanács által kiírt pályázatokból, az MTVA-val kötött szerződés által, illetve a reklámokból folytak be. A televízió több mint 30 millió forintos pályázati támogatást nyert el, melyből a működéshez szükséges költségeket, valamint a béreket fizették ki. Szeptembertől a munkavállalók már részletekben kapták meg a fizetésüket, később több hónapig munkabér nélkül szolgálták tovább a nézőket. November közepére fizetésképtelenné vált a tévé, ezért mindenkiben tisztán kirajzolódott a szomorú tény, hogy vége és nincs tovább.

Nézettséget tekintve több kimutatás is született a helyi médiumok teljesítéséről. A VTV-re ugyanazok a tendenciák voltak jellemzőek, mint a többi helyi tv-re. A rosszmájúak véleményével ellentétben igenis volt szerepe a vásárhelyi tévének, ugyanis a városi lakosság 40-50%-a kapcsolt a csatornára, valamint az ötödik legnézettebbként szerepelt a városi tévék sorában.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e tévé a jövőben, még talányos a válasz. Ami biztos, hogy az ügyvezető visszaadta a műsorszóró engedélyt, és lehetséges, hogy csak másfél év után jelenik meg újra adás a képernyőn. A rádió vendégeként Hűvös Oszkár operatőr nosztalgikusan mesélte el, hogy 2001 januárban kezdett dolgozni a médiumnál. Képileg ő jelenített meg az eseményeket a nézők számára. Minden ember az ő szemén keresztül látta a történéseket. Nehezen élte meg az elmúlt időszak történéseit, és sokáig bízott abban, hogy nem történhet meg a tragédia. Csalódott és szomorú, hogy 18 év után ebben a formában kellett megérnie munkahelyének a megszűnését, ugyanis gyerekkori álma volt a televíziózás. Kis Ernő 2004-ben csatlakozott a csapathoz, őt szintén megrázták a történtek. Az anyagi nehézségeken családtagok, barátok segítették át, de munkáját fizetés nélkül is lelkiismeretes végezte. Visszaemlékezett arra, hogy már ősszel lehetett érezni, hogy baj lesz, és nem kapják meg a támogatást, mivel csúszással kapták meg a járandóságukat. A közösségi médiában sorra kapták a dolgozók a minden rosszat kívánó és mások kárán, nyomorúságán örvendező kommenteket az ellenzék támogatóinak billentyűzeteiből. Nem értették, hogy miért csak számokként tekintenek rájuk, miért nem emberként, akiknek családjuk, életük és számláik is várnak a megítélt támogatásra. Azonban hála az égnek a kulturáltabb réteg sajnálatát és megrökönyödését fejezte ki, hiányolva a magazinműsorokat, híradókat.

Mindkettőjük a szakmájában szeretne elhelyezkedni, és jelenleg álláskereséssel töltik mindennapjukat. Ha újra feléledne a Vásárhelyi Televízió, a megfelelő körülmények között szívesen visszatérnének a régi csapathoz.

Szumma szummarum, a közgyűlés által meghatározott rendeleteket a polgármester nem hajtotta végre. Úgy véljük, a határozat be nem tartása nem csak olyan dolog, hogy megvonja a polgármester a vállát, mint egy makacs gyerek, és nem fogad szót. Dacból, politikai szándéktól vezérelve több munkavállaló karrierjét, lelki békéjét tette tönkre. Óriási törést okozott azok számára, akik a kezdetektől fogva a televíziónál dolgoztak, de olyanoknak is számtalan keserű és álmatlan éjszakát okozott, akik az utóbbi években végezték szorgalmasan a munkájukat. Bízunk abban, a Vásárhelyi Televízió egykori munkatársai megtalálják a számításait, és a jövőben sikeres munkát szerezve boldogan gondolnak vissza a tévés időszakukra.

Fotó forrása: archív