Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 2

Kedves Olvasóink! Az ünnepekre való tekintettel a hódmezővásárhelyi női vállalkozókat bemutató sorozatunk mindeddig szünetelt, ám a héten újraindul, méghozzá a Margó Virág- és Ajándékbolt tulajdonosa, Czeglédi Margit bemutatásával.

– Minek köszönhető, hogy egyéni vállalkozásba kezdett?

– Immár 18 éve annak, hogy egyéni vállalkozóként dolgozom itt, Hódmezővásárhelyen. Mindezek előtt az egészségügyben tevékenykedtem, aminek egy betegség vetett véget. Ezt követően pedig egy kertészeti vállalatnál, illetve alkalmazottként több vállalkozónál is munkát vállaltam. Míg nem a férjemnek köszönhetően megszületett a Margó Virág- és Ajándékbolt néven futó vállalkozásunk. Ugyanis majd két évtizeddel ezelőtt az ötlet az övé volt. Ő már akkor azt látta, hogy képes vagyok az emberekkel olyan kapcsolatot kialakítani, amely arra készteti majd őket, hogy úgy a termékeimet, mint a személyemet egyaránt kedveljék. Én pedig csak bíztam benne, hogy ez valóban így is lesz. Aztán az évek múlásával kikristályosodott, hogy ez bizony nagy örömünkre tényleg így van. Valóban könnyen és egyszerűen megtalálom a közös hangot a vevőkkel, amelyekből aztán gyakran több mint üzlet születik.

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők

– Mennyire nehéz ezt a tevékenységet nőként űzni?

– Azt kell, hogy mondjam, nőként egyáltalán nem olyan könnyű megmaradni egyéni vállalkozónak. Ugyanis az anyaság és a feleség szerepe rengeteg feladattal és felelősséggel jár, amelyekben helyt kell állni, erre pedig a társadalmak nincsenek felkészülve. Habár szerencsére nekem már könnyű, hiszen a fiam felnőtt. Ám évekkel ezelőtt nekem is komoly logisztikát jelentett mindent mindennel jól összehangolni.

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 1

– Mi az, amit ön kap ezáltal?

– Rengeteg szeretetben és elismerésben van részünk. És ez az, ami éltet bennünket. A vevők örömeiket és bánataikat is egyaránt meg-meg osztják velünk. Gyakorlatilag a születéstől a sírig kísérünk életeket és sorsokat. Úgy a környező települések, mint a távolabbi városok lakói is felkeresnek minket. Vannak évek óta idejáró vevőink, és folyamatosan akadnak újak is. Mindez óriási megtiszteltetés és visszaigazolás a számomra, hiszen ez azt jelenti, hogy jó és szükség van arra, amit csinálunk.

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 2

– A köztudatban általában él egy hit, miszerint a kertészet és a virágkötészet sokkal inkább női, mint sem férfi műfaj. Hogyan vélekedik efelől?

– A virágkötészet egy nagyon vegyes műfaj. A férfiak ugyanúgy jelen vannak, mint például a divat vagy akár a fodrászat világában. Sőt, mint minden más területen ezen területen is a férfiak egy kicsit bátrabbak, máshogy látnak bizonyos színeket, formákat, másképp nyúlnak az anyagokhoz, ezáltal más stílusban is dolgoznak, és fizikailag is jobban bírják, mint mi, nők. Mert valljuk be, ez azért szellemileg és fizikailag is egy kemény műfaj. A legnehezebbek természetesen a különböző ünnepekre való felkészülések, de egy-egy temetés és az azzal járó fájdalom és gyász olykor ugyanúgy bennünket is megvisel, mint a családokat, rokonokat és barátokat.

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 3

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 4

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 5

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 6

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 7

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 8

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 9

Czeglédi Margit: a férfiak ugyanúgy jelen vannak ebben a világban, mint mi nők 10

Fotó: Gémes Sándor