Rendkívüli közgyűlés: Márki-Zay döntse el, hogy lokálpatrióta vagy országos politikus

Titkos szavazáson kérik ki az önkormányzati cégek dolgozóinak véleményét a túlóratörvénnyel kapcsolatban – erről döntött ma délelőtti rendkívüli közgyűlésén a vásárhelyi képviselő-testület. Ismét országos ügyek kerültek elő, ezért a Fidesz-frakció szerint Márki-Zay Péternek el kell dönteni, hogy polgármesterként, vagy országos politikusként kíván dolgozni. 

Mindössze kettő napirendi pont miatt hívták össze a mai rendkívüli közgyűlést Vásárhelyen, azonban így sem maradtak el a viták. Az első a Susán Kft. bérfejlesztési támogatása volt, amit a fideszes képviselők tartózkodása miatt nem szavazott meg a testület, majd a nemrég az Országgyűlés által elfogadott túlóratörvény került terítékre.

Márki-Zay Péter ugyanis azt szerette volna, hogy a száz százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok dolgozóit ne érintse a törvény. Erre Fekete Ferenc fideszes képviselő úgy reagált: hívjanak össze egy nyilvános fórumot, ahol ezek az emberek elmondhatják a véleményüket a témában, valamint tudni kellene, pontosan hány főt érintene ez, és ők korábban mennyit túlóráztak.

A polgármester szerint a Fidesz olyan légkört teremtett a városban és az országban, hogy kétli, hogy a dolgozók nyilvánosan kiállnának a törvény ellen, valamint a kormány se kérdezte meg a törvény megszavazása előtt az embereket. A politikus ismét korrupcióval és lopással vádolta az ország vezetését, ami kapcsán Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője rámutatott: Márki-Zay már megint országos politikát hozott Vásárhelyre. – A törvény a híresztelésekkel ellentétben önkéntes túlóráról szól, ami által egy ember több pénzt vihet haza. Ne vegyük a bátorságot, hogy a nevükben döntsünk – mondta a képviselő.

Kószó Péter arra kérte a polgármestert, hogy a lokálpatrióta testületet ne vigye bele túllihegett országos politikai kérdésekbe. – Márki-Zay Péternek el kell döntenie, hogy lokálpatrióta polgármester vagy országos politikus lesz. A kettő távol áll egymástól és kizárja egymást – hívta fel a figyelmet a városatya.

Cseri Tamás képviselő erre erősített rá, szerinte először rendesen, konkrét adatokkal felkészülve kellene megtartani egy közgyűlést, és csak aztán országos kérdésekkel foglalkozni.

Rendkívüli közgyűlés: Márki-Zay döntse el, hogy lokálpatrióta vagy országos politikus 4

Márki-Zay Péter továbbra is tartotta, hogy az emberek nyilvánosan nem fognak véleményt mondani, ezért a grémium megszavazta, hogy egy nyilvános tájékoztatót szerveznek a túlóratörvényről az önkormányzati cégek dolgozóinak, akik aztán titkos szavazáson, írásban, névtelenül fejthetik ki az álláspontjukat.

Az ülésen történteket percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

10:04: Véget ért a nyílt ülés, zárt üléssel folytatja testület.

10:00: Nagy Ernő a nyílt ülés végén: a közelmúltban elhunyt Czuczi Győző korábbi önkormányzati képviselő, a helyi sportélet egyik alakja.

Egyperces néma felállással emlékeztek rá.

09:54: Bálint Gabriella: régebben harmad és negyedállásokat vállaltunk, hogy boldogulni tudjunk. Ezzel a törvénnyel ezt meg lehetne akadályozni, aki szeretne, a főállásában tudna több pénzt keresne. – Hallgassuk meg az embereket, hogy elmondhassák, mi a véleményük erről – mondta a képviselő.

Márki-Zay Péter: már elmondtam a véleményem erről.

Hegedűs Zoltán: miért fél attól Márki-Zay Péter, hogy meghallgassák a vásárhelyiek véleményét? Nem érti, mitől tart a polgármester.

Márki-Zay Péter: félnének az emberek elmondani a véleményüket. A személyiségi jogokra tekintettel kell lenni, így inkább titkos szavazással, név nélkül írásos nyilatkozatot tegyenek a munkavállalók.

Hegedűs Zoltán: össze kell hívni őket, mert sokan nem tudják pontosan, mit jelent a törvény. Így tudják tájékoztatni őket.

Ezt egyhangúlag megszavazta a testület, így egy nyilvános tájékoztató után titkos szavazás során voksolnak az önkormányzati gazdasági társaságok dolgozói a túlóratörvényről. A testület ezt követően dönt a napirendi pontról.

Rendkívüli közgyűlés: Márki-Zay döntse el, hogy lokálpatrióta vagy országos politikus 2

09:37: Kószó Péter: el kell dönteni, hogy lokálpatrióta a polgármester, vagy országos politikusként kíván dolgozni. A kettő távol áll egymástól, és kizárja egymást. – Egyik szavában köszöni a kormány támogatását, a másikban pedig tolvajnak és korruptnak nevezi azt. Az oszágos tüntetéseken földbe döngöli a demokratikusan megválasztott kormányt, ez sem viszi előre Vásárhely ügyeit – tette hozzá a képviselő, aki szerint a vásárhelyiek nem ezért választották meg Márki-Zayt polgármesternek.

Márki-Zay Péter: a világ nem fekete és fehér. Vannak jó intézkedései is a kormánynak, de nagy az elszegényedés és a kiürülés. – Megfélemlítés és korrupció nem csak az országban, de Vásárhelyen is volt. Az országos politizálás pedig akkor nem zavarta a képviselőket, amikor a polgármesterek országgyűlési képviselők voltak – fűzte hozzá.

Cseri Tamás: háromnegyed órája megy egy parttalan vita, ami nem a napirendről szól. A polgármester megint országos politikával foglalkozik, kampányra használja a közgyűlést, az összes megszokott toposzt hallani lehetett tőle. – A napirendről nem tudjuk, mennyi embert érint, tavaly mennyit túlóráztak, mi következménye lenne a döntésünknek. Egy anyagot kellett volna erről kapnunk, hogy egyáltalán dönteni tudjunk – fejtette ki a képviselő. Véleménye szerint először rendesen fel kellene készülni egy közgyűlésre, és csak aztán országos politikával foglalkozni.

Márki-Zay Péter: ez egy elvi döntés, ezzel meg lehetne mutatni, hogy ki áll ki az emberek mellett.

09:22: Fekete Ferenc: aki szeretne túlórát vállalni, az vállaljon, mert akkor többet is keres. – Polgármester úr, ki kell menni az emberek közé. Az üzletek ajtajára ki van írva, hogy szakképzett munkatársat keresnek. Magam is ezzel küzdök – fejtette ki a városatya.

Kószó Péter Márki-Zay Péternek: ezt a lokálpatrióta testületet ne vonja bele túllihegett országos politikai ügyekbe, nem fognak belépni a polgármester új pártjába. – Inkább arról kellene beszélni, hogy mi lesz Vásárhelyen a Modern Városok Programmal. A polgármesternek minisztériumokba, államtitkárságokra kellene járni az ügyben. Ezeket a feladatokat kellene ellátni – hívta fel a városvezető figyelmét a képviselő.

Márki-Zay Péter: ez nem országos ügy, de Vásárhely addig nem lélegezhet fel, amíg egy ilyen, korrupcióval teli kormány vezeti az országot. – Ezért kell ezzel foglalkozni – reagált a polgármester. Megemlítette, a közelmúltban ismét hazugságokkal és lejárató kampánnyal támadták: plakátokkal és szórólapokkal.

A politikus szerint a túlóratörvény helyi ügy is. – 50 millió forintot fizettünk ki a Városházán túlórapénzekre, volt, aki papíron évek óta nem volt szabadságon – mondta Márki-Zay. A fejlesztések kapcsán kijelentette, soha nem volt ennyi fejlesztés a városban, mint tavaly. A Modern Városok Programról elmondta, a kormány kérte, hogy lassítsanak a beruházásokon.

09:08: – Második napirend, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok ne alkalmazzák a nemrég az Országgyűlés által megszavazott túlóratörvényt. A közgyűlésnek lehetősége van arra, hogy ezt megtegye – ismertette Tatár Zoltán aljegyző.

Fekete Ferenc: hány embert érint a túlóratörvény az önkormányzati cégeknél?

Márki-Zay Péter: mindenkit.

Fekete Ferenc: szám szerint mennyit? – Addig nem tudunk dönteni, amíg ezeket az embereket nem hívjuk meg egy nyilvános fórumra, ahol elmondhatják véleményüket a törvényről – javasolta a fideszes képviselő.

Márki-Zay Péter: a Fidesz olyan légkört teremtett az országban és a városban, hogy kétli, hogy ezek a munkavállalók nyilvánosan kiállnának a túlóratörvény ellen.

Hegedűs Zoltán: a polgármester már megint országos politikát hozott Vásárhelyre. Inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy például mikor épül meg az új könyvtár. – A törvény a híresztelésekkel ellentétben önkéntes túlóráról szól. Ne vegyük a bátorságot, hogy a dolgozók nevében döntsünk – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Márki-Zay Péter: ez nem csak országos, hanem vásárhelyi ügy is, és tüntetés is volt ellene. Fogadják el, hogy a túlóratörvényt ne alkalmazzák az önkormányzati tulajdonú társaságok.

Hegedűs Zoltán: hallgassák meg az embereket, ne a torony alól döntsenek. Miért nem akarja meghallgatni a polgármester a vásárhelyi dolgozókat?

Kis Andrea: a Magyar Kormánynak kellett volna megkérdezni az embereket a törvény megszavazása előtt. A testület pedig amikor megemelte az építményadót, akkor sem kérdezte meg az embereket.

Márki-Zay Péter szerint a fideszesek ne beszéljenek demokráciáról. Ő is Kis Andrea véleményén van.

09:05: Az első napirendi pont a Susán Kft. bérfejlesztési támogatása. A polgármester elmondta, a megyei kormányhivatal kérésére kellett ebben a napirendi pontban összehívni a rendkívüli ülést.

Ez a téma már többször szerepelt a közgyűlésen, azonban a testület elutasította azt. Ezért a cég vezetője, Havránek Ferenc a kormányhivatalnál tett panaszt. Az önkormányzat részéről 3 főnek 70 ezer forintos bérfejlesztési támogatást igényelne.

Szavazás következett: Márki-Zay Péter, Kis Andrea, Molnár Lászlóné jobbikos, Nagy Ernő szocialista és Szabó Pál független képviselők igennel voksoltak. A hét fideszes képviselő tartózkodott.

Így nem szavazták meg a bérfejlesztési támogatást.

Rendkívüli közgyűlés: Márki-Zay döntse el, hogy lokálpatrióta vagy országos politikus 1

09:02: Márki-Zay Péter megnyitja az ülést. A testület határozatképes, Grezsa István, Kovács László és Vágó János fideszes képviselők nincsenek jelen.

09:01: Megszólalt a csengő. A képviselők elfoglalják helyüket, megérkezett Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester is.

08:54: Köszöntjük Önöket a Városháza díszterméből! Néhány perc és kezdődik az ülés.

Napirend:

1. Döntés a Susán Kft. által benyújtott bérfejlesztési támogatás kérelemről

2. Egyebek:

100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági tulajdonú társaságok vezető tisztségviselőinek szóló utasítás a munkaidő elrendelésével kapcsolatban.