Egyéni vállalkozókat és őstermelőket is érintenek az adóváltozások 2

Mintegy 110 vállalkozónak tartottak adótájékoztatót kedden a vásárhelyi Emlékpontban. A megyei iparkamara által szervezett esemény célja az volt, hogy a vállalkozások a lehető legjobban felkészüljenek az adótörvények idei változására.

– A kamara igyekszik segíteni a vállalkozások sikeres működését, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a vállalkozók a jog- és adószabályokkal. Az adótájékoztató minden évben az egyik legnagyobb rendezvényünk – nyilatkozta az esemény kapcsán Hajdú József. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hódmezővásárhelyi Városi Szervezetének elnöke hozzátette, eddig Szentesen, Csongrádon és Szegeden ismertették a változásokat, így összesen közel 500 vállalkozót tájékoztattak azokról.

Egyéni vállalkozókat és őstermelőket is érintenek az adóváltozások

Az Emlékpontban mintegy 110 fő jelent meg, akiknek Híres Pestuka Gabriella, a NAV Csongrád Megyei Adóigazgatóságának ügyfélkapcsolati osztályvezetője ismertette az újdonságokat. A szakember elmondta, 2019-től az adóhatóság már egyéni vállalkozóknak is készít adóbevallás tervezetet, feltéve, ha azok a személyi jövedelemadó törvénye szerint adóznak. Számukra az adóbevallás határideje február 25-ről május 20-ra módosul, azonban az evás és katás vállalkozóknak továbbra is február 25-ig kell eleget tenniük a kötelezettségüknek.

Egyéni vállalkozókat és őstermelőket is érintenek az adóváltozások 3

Megszűnik a mezőgazdasági őstermelők egészségügyi hozzájárulása, nekik ehelyett szociális hozzájárulási adót kell majd fizetniük, aminek az értéke körülbelül megegyezik a korábbi adóteherrel.

A nyugdíjas munkavállalóként dolgozó alkalmazottakat is érintenek az új törvények, ugyanis ők már nem számítanak biztosítottnak, azaz a munkáltatóknak nem kell utánuk járulékot fizetni, illetve tőlük sem vonnak le járulékot.

Egyéni vállalkozókat és őstermelőket is érintenek az adóváltozások 1

Az ÁFA-törvény is változott, ami szerint az alanyi mentes értékhatár 8 millióról 12 millió forintra módosult.

A rendezvényen megjelentek kérdéseket is feltehettek az előadónak, valamint közös konzultációra is sor került. Aki nem tudott részt venni a tájékoztatón, az később a kamara honlapján minden információt megtalál az elhangzottakkal kapcsolatban.

Egyéni vállalkozókat és őstermelőket is érintenek az adóváltozások 5