Bakos Attila: több mint tízezer ember kerül kórházba az influenza szövődményei miatt

Influenzával kapcsolatos kérdéseinkre a székkutasi háziorvos, Bakos Attila adott válaszokat.

Mit érdemes tudni az influenzaszezonról, hozzávetőlegesen mettől meddig tart?

-A szezon kezdete általában december végétől márciusig tartó időszakban várható. A 2019-es évben még nem észlelték a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a járvány kialakulásnak a jeleit. Néhány igazolt influenza fertőzésről tudunk országos viszonylatban eddig. Amennyiben idén jelentkezik a járvány, annak kezdete 2-4 hét múlva várható az elmúlt évek tapasztalatainak ismeretében, akár 1-2 millió lakost is érinthet. A legtöbben ugyan felépülnek, ám ilyenkor több 10.000 ember kerül kórházba influenza szövődmények miatt, és sajnos sokan lelik még ma is halálukat évről évre közülük.

Hogyan előzhető meg az, hogy kicsik és nagyok egyaránt elkerüljék mindezt? Egyáltalán megelőzhető-e teljesen?

-A megelőzésnek 3 fontos pillére van: az egészséges életmód, a személyi higiénés szempontok betartása, és a védőoltás. Elméleti síkon teljesen megelőzhető lenne a járvány kialakulása, és a tömeges megbetegedések elkerülése, de ahhoz a lakosság 40-45%-os átoltottsága lenne szükséges járványügyi szakemberek szerint. Sajnos a jobb években sem érjük el 10-15%-os átoltottságot a háziorvosok erőfeszítései ellenére sem. Az influenza lefolyása általában 1-2 napos magas lázzal, torokfájással, igen rossz közérzettel jár, amihez gyakorta társul erős hidegrázás, végtagfájdalom, ízületi fájdalmak, fejfájás, köhögés. A közhiedelemmel ellentétben orvoshoz nem kell automatikusan elmenni, hiszen az influenzának nem létezik tüneti kezelésen kívül más terápiája, a fentebb leírtakhoz az orvos sem tud újdonságot hozzátenni. Létezik ugyan vírusellenes szer, de csak súlyos esetekben alkalmazandó és nagyon drága. A fertőzést pedig a rendelőkben, közösségi terekben másoknak is átadjuk. Fontos, hogy ilyenkor maradjunk otthon, ne menjünk közösségbe, iskolába, vagy munkába. Általánosságban elmondható, hogy azok viszont forduljanak orvoshoz, akik az említetteken kívül egyéb, súlyos tüneteket észlelnek: ilyenek a légszomj, zavartabb tudatállapot, 40.5 fok feletti, nem csillapítható láz, vagy több -3-4 napja fennálló lázas állapot, szokatlanul leromlott általános állapot, vagy a nagy mennyiségű zöld köpet, véres köpetürítés megjelenése.

Amennyiben az adott személy megbetegszik, nagyjából mennyi idő, mire újra teljesen egészségessé válik?

-Az első 1-2 nehezebb napot követően az izomfájdalmak gyorsan múlnak, és a kezdettől számított 6-7 napon belül szinte teljesen tünetmentessé válnak a betegek. Aki ennél nehezebben javul, vagy egyáltalán nem, illetve az előzőleg említett súlyos tüneteket észleli, ebben az esetben orvoshoz kell, hogy forduljon.

A gyógyszereken kívül melyek azok az ételek, italok, amelyeket ilyenkor fokozottabban érdemes fogyasztani és esetleg segíthetik a gyorsabb felépülést?

-A magasabb, 38.5 fok feletti láz csillapítására napjainkban már mindenki képes. Tartsunk otthon működőképes lázmérőt, többféle lázcsillapítót, amit ilyen esetben bő folyadékfogyasztás mellett akár kombinációkban is használhatunk. Érdemes hűtőfürdőt is gyakran alkalmazni – de csak annyira lehűtve, amit még kellemesnek, langymelegnek érzünk, mivel ez is bőven elég, hogy fél óra alatt lejjebb vigye a magas hőt. C-vitaminban dús táplálék, zöldségek, befőttek, könnyebb ételek, levesek esnek jobban ilyenkor a beteg embernek. Fontos, hogy a mézet, citrom levét ne forró, hanem már langyosra hűlt teába tegyük, mert máskülönben a hasznos anyagok kicsapódnak a magas hőre.Figyelni kell arra, hogy a szokásoshoz képest ilyenkor másfél -kétszeres mennyiségű folyadékot fogyasszunk, illetve akkor is együnk valamennyit, ha nem is kívánjuk! Különösen figyelni kell erre a gyermekek, idősek esetében.

És végül, legyen kedves röviden ismertetni az influenza elleni védőoltásról való tudnivalókat.

-Az oltás széles körben ingyenesen hozzáférhető az alábbi lakosok számára: 60 év feletti személyek, krónikus betegségben szenvedők (cukorbetegek, immunhiányosok, daganatban szenvedők, szívbetegek, légzőszervi problémákkal küzdők, stb.), várandósok, gyermeket tervező hölgyek, veszélyeztetett munkakörök dolgozói (egészségügyi dolgozók, pedagógusok, rendvédelmi szervek, állattenyésztésben, vágóhídon dolgozók, stb.). Sok esetben a munkahelyen is felvehető ingyenesen védőoltás, valamint az egészséges lakosság számára a háziorvos is felírhatja receptre. A járvány kezdetéig feltétlen érdemes oltáson átesni, hiszen 10-14 nap, mire megfelelő védelmet képes biztosítani. A leggyakoribb mellékhatás általában enyhe izomfájdalom, vagy az oltás helyén múló bőrpír, de ez sem gyakori. Az arra fogékony személyekben 1-2 napon belül felléphet lázas állapot izomfájdalommal, de ez viszonylag ritka a modern vakcinák mellett napjainkban és csak keveseket érint. Ez egyébként is gyakran összetéveszthető a télen amúgy is fellépő fertőzések tüneteivel, ezért ha valaki hasonlót észlel, forduljon orvoshoz, ne fogja rá automatikusan a védőoltásra. Hiszen télen vagyunk kénytelenek oltani – óhatatlanul lappanghat bármilyen fertőző betegség az oltás felvételekor a szervezetben, ami egyébként is megbetegítene bennünket… A védőoltás az arra allergiás személyek kivételével mindenki számára javasolt, éljünk vele, hasznos dolog.