Olvasói levél: Márki- Zay Péter valóban kereszténydemokrata?

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhez, amit változtatás nélkül közlünk.

„Hódmezővásárhelyt tényleg meg kell gyógyítani

Láttam Havasi Katalint a Facebook-on beszélni, amikor hétfőn este Hegedűs Zoltán vendége volt és olvastam azt az interjút is, amit a promenádnak adott. Egy gondolat szöget is ütött azonnal a fejembe. Habár én csak egy egyszerű volt vásárhelyi vagyok, aki már nem ott él, ezért csak távolról látom a helyzetet, mégis úgy ítélem meg, hogy a város beteg. Ugyanakkor nagyon bízom abban, hogy nem menthetetlen. Ha pedig ez így van, akkor orvosra van szüksége. Olyanra, aki nem csupán a szükséges gyógyszereket, hanem az egészséghez vezető utat is megmutatja. Kellőképpen empatikus, visszaadja a hitet, a városlakókat pedig anyaként a családjaként kezeli.  A receptet a választóknak kell kiváltani, olyan emberbarátot helyezve Hódmezővásárhely élére, aki már bizonyította gyógyítási képességeit. S aki nő. Talán semmit se számít a véleményem, de mégis egy vagyok a sok közül, aki azt gondolja, hogy Havasi Katalin ilyen ember.

Szerintem nem igazságos az, hogy a társadalom nagyobb részét kitevő nemnek csupán 10 százaléknyi képviselői hely jut a parlamentben. Szerintem szükség van női képviselőkre, hogy a női ügyek, érdekek jobban képviselve legyenek. Hódmezővásárhely esetében azonban ennél sokkal többről van szó, hiszen a város belebetegedett a polgármester által gerjesztett gyűlöletkeltésbe, a folyamatos uszításba, amely elvette az időt a fejlődéstől. Távolról úgy látom, hogy tavaly február 25-ig Hódmezővásárhely követendő példaként volt emlegetve a fejlődés terén. Tényleg nem akarok tanácsokat osztogatni, de aggódva figyelem a város testén lévő fekélyeket, melyek szerintem elfertőződtek, megmérgezték a belső részeket és megroppantotta a szíveket is. Vásárhely szíve ezért szabálytalanul és egyre ritkábban ver, s ez a szívritmuszavar szabálytalan működéshez vezet. Miért ne jöhetne akkor egy női orvos, mint például Havasi Katalin, akit ugyan személyesen nem ismerek, de ezt a beszélgetést látva biztos vagyok abban, hogy az ő gyógyítási képességei megkérdőjelezhetetlenek, ugyanakkor politikai tapasztalatai is vannak, sőt családanyaként is feddhetetlen. Vettem a fáradtságot és utánanéztem az életének. Azt láttam, hogy eddigi életében helytállt, gyermekorvosként sok pluszt adott hozzá a munkájához, az emberek pedig szépen beszéltek róla például a saját Facebook-oldalán is. Azt is láttam, hogy Havasi Katalin a vásárhelyi kórház orvosigazgatója, ezért bizonyára napi szinten foglalkozik betegekkel, jártas a szervezetirányításban, Volt egészségügyi tanácsnok és négy önkormányzati képviselőválasztást is megnyert. Szerintem ez a bizalom jele, hiszen az ember mégiscsak bízik az orvosában.

Egyébként pedig emlékszem, hogy Márki-Zay Péter közgyűlési feloszlatási javaslatát követően ő maga hozta nyilvánosságra, hogy Havasi Katalin neve felmerült a lehetséges polgármesterjelöltek között. A közvélemény-kutatás eredménye nyilván nem volt véletlen, hiszen a doktornő tevékenységével szemben soha nem merült fel semmilyen kétely sem, az pedig, hogy Márki-Zay Péter egy kommunista gyilkosról elnevezett díjat adományozott Havasi Katalinnak, még jobban megerősíthette hitelét még azok körében is, akik esetleg addig nemigen ismerték munkásságát. Én sem ismertem, de megnéztem, mert érdekelt, s ha engem érdekelt, akkor biztosan másokat is, hiszen ilyen idők járnak. Aki aggódik Vásárhelyért, az megoldásokat keres. Láttam azt is, hogy Havasi Katalin a 2007-es kórház melletti tüntetés egyik főszervezője volt, tehát kivette a részét a kórház megmaradásából, sőt biztosan dolgozott annak milliárdos fejlesztésén is, ezt nyilván tudják a vásárhelyiek.

Szerintem Hódmezővásárhelyt lelkileg és testileg is ki kell gyógyítani a gyűlöletből, nagyon nagy sebeket okozott, s ezt nyilván nem csak én látom távolról, hanem azok is, akik ott laknak.  A gyógyítás egészségügyi részéhez orvos kell, aki ismeri a gyógymódot – de anya is kell, mégpedig olyan, aki ráteszi a kezét a beteg kisgyermek homlokára, s már azzal is a lelki gyógyulás ösvényére lépteti páciensét. Azt gondolom, hogy Havasi Katalin erre pont alkalmas lenne.

Kelemen V. László”