A hét embere: öröm, hogy sikerült boldogulnom nőként egy férfias szakmában 1

A hét emberének ezúttal a hódmezővásárhelyi Mándoki Anna rendőrfőhadnagyot, bűnmegelőzési tanácsadót választottuk.

Mándoki Anna pályafutása 2009-ben kezdődött. Avagy immár tíz éve annak, hogy hivatásával szolgálja Vásárhely apraját és nagyját. Hogy nőként mi késztette arra, hogy ezt az utat válassza, hogy mennyire nehéz helyt állni, hogy melyek azok a területek, amelyek a legnagyobb veszély forrásaként vannak ma jelen a világban, és hogy fél-e egyáltalán valamitől, mindezt személyesen megosztotta velünk.

– Ahhoz, hogy ezen az úton járjak, nagymértékben hozzájárult a nagybátyám is, aki ügyészként dolgozik. Ugyan magam is jogi végzettséggel rendelkezem, de az, amit tőle láttam és hallottam, nagyban befolyásolt abban, hogy a bűnügyi világ felé vegyem az irányt. És azt is tudtam, hogy mindezt nem az asztal mögött ülve szeretném majd folytatni. Ám tanulmányaim befejeztekor még egyáltalán nem volt természetes, hogy én, nőként mindezt azonnal űzni is tudjam. Így aztán első munkaéveimet kormánytisztviselőként töltöttem a város kapitányságán. 2009-ben viszont elvégeztem a rendőrtiszti átképzést, és immár hadnagyként állhattam munkába a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon. Ez végtelen örömmel töltött el, hiszen munkám gyümölcse beért és sikerült boldogulnom nőként, ebben az inkább férfias szakmában – kezdte gondolatait Mándoki Anna.

A hét embere: öröm, hogy sikerült boldogulnom nőként egy férfias szakmában 4

Mándoki Anna nem először szerepel a médiában.

Azt állítja, hogy természetesen ő is, mint általában minden nő, elsősorban feleség és anya, és csak másodsorban él a hivatásainak, amelyben a vizsgáló és a bűnmegelőzési tanácsadó szerepeket tudhatja magáénak.

– Hét évig dolgoztam vizsgálóként, ám amikor megszületett az első kisfiam, szinte azonnal abbahagytam. Tudtam, hogy ez az a fajta munka, amelyet nem tudok majd nem hazavinni. Viszont, ha hazaviszem, az egyáltalán nem gyakorol majd jó hatást a családi életünkre. Így aztán fájó szívvel ugyan, de megváltam tőle és átléptem a bűnmegelőzési tanácsadó pozícióba, amit mind a mai napig gyakorlok. Erről a rendőrségi területről viszont azt kell tudni, hogy messze nem kap akkora figyelmet, mint amekkora járna neki, s mint amekkora fontossággal bír. Kevés olyan várost ismerek, mint Hódmezővásárhely, ahol az intézmények és a különböző szervezetek ennyire készségesen érdeklődnek iránta. Nekem személy szerint szerencsém van. Sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy rengeteg helyre hívnak és annak ellenére, hogy bizony igen csak szkeptikus voltam az elején, most azt látom, hogy óriási szükség is van arra, hogy beszéljünk prevenció gyanánt bizonyos témákról. A katarzist pedig pont ez adja, ez a fajta érdeklődés és szeretet, ami a kapitányság, ezáltal köztem és az oktatási intézmények és a különböző szervezetek között kialakul – mesélte a főhadnagy.

A hét embere: öröm, hogy sikerült boldogulnom nőként egy férfias szakmában 5

A rendőrnő már fát is ültettek az óvodásokkal.

Elárulta, hogy a vásárhelyi oktatási intézmények közül jelenleg az általános iskolák azok, akik a leggyakrabban és a legnagyobb intenzitással keresik fel őt és, hogy talán ott is a legegyszerűbb a cél megvalósítása. Míg a középiskolások körében le kell dönteni bizonyos falakat ahhoz, hogy a prevenció befogadásra kerüljön egy-egy témával kapcsolatban. De azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi sztártéma nem más, mint az internet helyes használata.

– A legtöbb esetben egyetlen egy titok van, mégpedig, le kell menni az éppen adott korosztály megfelelő kommunikációs szintjére és azon kell velük beszélgetni. Legyen szó prostitúcióról, drogokról, embercsempészetről vagy akár az internet veszélyeiről. Fontos megnyerni a bizalmat és biztatni is őket arra, hogy a rendőrség és azon belül is a bűnmegelőzési szekció, – amit jelen esetben a vásárhelyi kapitányságon én képviselek – azért van jelen a világban, hogy segíts rajtuk azokban a helyzetekben, amikor döntésképtelenek vagyunk, vagy pedig már bajba kerültünk – osztotta meg velünk a bűnmegelőzési tanácsadó.

A hét embere: öröm, hogy sikerült boldogulnom nőként egy férfias szakmában 2

Egy dologtól azonban még ő is tart.

– Amióta két kisfiú édesanyja vagyok, már tisztábban látom, hogy mi az, ami miatt a gyermekeknek iszonyatosan nagy szükségük van a bűnmegelőzési tanácsadók előadásaira. Egyrészt, mert megtapasztaltam, hogy a gyermek az ember legféltettebb kincse, másrészt pedig az egyik legnaivabb és befolyásolhatóbb lénye a társadalmaknak. Így aztán természetesen nem csak Hódmezővásárhely fiataljaival, hanem a saját gyermekeimmel is igyekszem ismertetni a kardinálisabb témákat. Persze mindezt csak az ő szintjükön. És igen, azt hiszem kijelenthetem, egyetlen egy dolog van, amitől félek, mégpedig, hogy egyszer csak velük történik valami rossz – mesélte Mándoki Anna.

Szerinte a szituációs helyzetek, és nem pedig a száraz, tömény szöveg az, amivel a bűnmegelőzés területén eredményeket lehet elérni. És hozzátette, hogy napjainkban a lányok egy fokkal talán nagyobb veszélynek vannak kitéve, legfőképp az internet rohanó világának köszönhetően, mint a fiúk.

A hét embere: öröm, hogy sikerült boldogulnom nőként egy férfias szakmában 3

Mándoki Anna főhadnagy a hódmezővásárhelyi közösség egy igen lényeges alakja, akinek sokan tartozunk köszönettel azért az alázatos és szívvel-lélekkel folytatott munkáért, amit a fiatalok körében bűnmegelőzés céljából végez.

Fotók: Gémes Sándor