Országszerte megdöbbentette a szakmát a Vásárhelyi Televízió megszűnése 1

Nemcsak egy helyi tévé szűnt meg, hanem az egész helyi televíziózás kapott súlyos sebet – így vélekedik a média a Vásárhelyi Televízió képernyőjének elsötétüléséről. Rókus Ákos ügyvezető szerint ha valaki újra televíziót szeretne indítani a városban, az legalább egy, de inkább másfél év múlva lehetséges.  

A Vásárhelyi Televízióban december 21-én láthattak a nézők utoljára szerkesztett híradót, majd december 28-ig ismétléseket sugárzott a médium. Az utolsó 8 munkavállaló ezen a napon nyújtotta be rendkívüli felmondását, ugyanis december közepéig még a novemberi bérüket sem kapták meg.

A tévében azóta már csak képújság van, és mivel a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) szabályozása szerint 14 napnál tovább nem lehet szüneteltetni a műsorokat, ezért Rókus Ákos ügyvezető igazgatója ma felbontotta a tévé és a hatóság közötti műsorszolgáltatási szerződést, valamint visszaadta a rádióengedélyt, azaz a frekvenciahasználati jogot is.

Országszerte megdöbbentette a szakmát a Vásárhelyi Televízió megszűnése 2

– Így jogi értelemben is megszűnik a tévét működtető Szerdahelyi József NKft., ami nemsokára felszámolás alá kerül. A felszámolóbiztos vagyoneladást kezdeményez, ami során tisztázzák a követeléseket, és kifizetik a dolgozók elmaradt fizetéseit – tájékoztatta lapunkat Rókus Ákos.

Többször megírtuk, hogy mi vezetett a televízió bezárásához: a Márki-Zay Péter polgármester vezette önkormányzat a tavalyi évben nem biztosította a képviselő-testület által még 2017 végén megszavazott működéshez szükséges közgyűlési támogatást.

Rókus Ákos kiemelte, 2018 volt az az év, amikor végre sikerült elérniük, hogy az üzemeltetés 52-53 százalékát saját erőből megoldják, azaz a működésnek csak a kisebb részéhez lett volna szükséges az önkormányzati támogatás. Ez az érték a többi helyi tévé között is jónak számít (országosan az első ötben volt ezzel a Vásárhelyi TV), mint ahogy az is, hogy az utóbbi 5 évben összesen 30 millió forint pályázati forrást tudtak nyerni.

Országszerte megdöbbentette a szakmát a Vásárhelyi Televízió megszűnése

Azt is hangsúlyozta, hogy október óta megbízási díj nélkül látta el az ügyvezetői tevékenységét, illetve cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy 480 millió forinttal tartozna a VTV az önkormányzatnak. Ez az összeg ugyanis nem hitel, hanem az elmúlt években felhalmozódott veszteségből összeadódó eredménytartalék.

– A megszűnésünk hatalmas csapás az egész helyi televíziós ágazat számára. A helyi tévék országszerte döbbenten állnak a helyzet előtt, mivel példa nélküli, ami itt történt. Nemcsak egy helyi médium szűnt meg, hanem a helyi televíziózás kapott súlyos sebet – fejtette ki Rókus Ákos, hozzátéve, jó kapcsolatot ápoltak a többi televízióval, akik próbáltak jogi segítséget nyújtani nekik.

Országszerte megdöbbentette a szakmát a Vásárhelyi Televízió megszűnése 3

A szakember még elmondta, ha valaki valamikor egy új televíziót szeretne indítani Vásárhelyen, annak az engedélyeztetési eljárások miatt legalább egy, másfél évre lesz szüksége, mire megjelentetheti az első képkockákat az itt élők tájékoztatására.