Havasi Katalin

Márki-Zaynak nincs választása, Vásárhelynek viszont van – mondta el Havasi Katalin portálunknak. A helyi Fidesz elnöke szerint a polgármester csak előre menekülhet, ezért akar Orbán Viktor kihívója lenni, Vásárhely azonban éveket, évtizedeket is veszthet amiatt, hogy a városvezető saját politikai karrierjét a város kárára építi. Havasi Katalint 2018-as év értékelésére és a 2019-et megelőző várakozások összegzésére kértük fel, természetesen a város szemszögéből.

– 2018 a győzelem vagy a vereség éve volt?

H. K.: 2018 totális győzelem volt az ország számára, mert az egyetlen kormányképes erő – amelynek eredményei elvitathatatlanok –, a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmet aratott. A fejlődés tehát folytatódhat, a biztonság garantált. Hódmezővásárhelynek viszont totális vereség, mert bár áprilisban a választók nagyon nagy arányú felhatalmazást adtak Lázár János képviselő úrnak, Vásárhely vezetését egy ismeretlen, tapasztalatlan, magát Fidesz-közelinek és keresztény értékrendűnek valló fiatalemberre bízták, aki órási csalódást okozott, mert hamar kiderült róla, hogy nem erőssége az igazmondás. Azt mondja, hogy a vallásos emberek nem fogadják el a hazugságot, mégis arra építi az egész politikai karrierjét. Nem volt igaza a térfigyelő kamerák és az előző munkahelyéről történő elbocsátása ügyében, sőt a bíróság is elítélte azért, mert hazudott a kórházi munkáról és a nagy tapasztalatú, kiválóan teljesítő aljegyzőről, Végh Ibolyáról. Valótlanok a korrupcióval kapcsolatos vádjai is. Hiába hívta Vásárhelyre Botka embereit, az általuk szervezett rágalomkampányokkal csak az üres látszatot tudja fenntartani. A legnagyobb hazugsága a Hódmezővásárhely jövőjére tett ígérete volt. A Fidesz városépítő programjának megvalósítását ígérte, de már az előkészítést is elhanyagolta, ezért a kormány nem tud mit támogatni. Megnyertük a pályázatokat, de nem bővül a Bethlen és a Németh László Gimnázium, valamint a református iskola és a kórház sem. Nem újult meg a Rárósi utca – ahogyan a többi sem, ami tervben volt –, nem épül az új könyvtár és a rendészeti középiskola, de a polgármester nem gondoskodott a TAO pénzek begyűjtéséről és a sportoló gyerekek támogatásáról sem. A fejlődés lendülete megtört, a hatékony szakembereket szélnek eresztették, nem készülnek új fejlesztési tervek és nem írnak új pályázatokat, amióta ő a polgármester.

– Önt és a munkatársait is érik támadások. Nőként és gyermekorvosként hogyan viseli ezeket?

H. K.: Márki-Zay Péter aljas, méltatlan és kicsinyes bosszúhadjáratot folytat ellenem is, de én Bibó Istvánnal vallom, hogy demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni. Ráadásul nagyon sokan biztatnak, és egyre többen mondják, hogy hatalmasat csalódtak Márki-Zay Péterben. A polgármester tudniillik úgy demokrata, hogy fenyeget, uszít és elhallgattat. Kivégezte a városi televíziót és a babakötvényt is, és minden sorra kerül, ami nem közvetlenül az ő nagypolitikai felemelkedését szolgálja. A hívei személyesen és a Facebookon is terrorizálják azokat, akik nem értenek egyet vele, én azonban nem félek. Tükröt tartok elé, amiben látszik a szeretet ígéretével megválasztott polgármester valódi, agresszív és hataloméhes személyisége. Ha pedig nem tetszik a kép, az nem a tükör hibája…

– Milyen kép alakult ki önben róla?

H. K.: Én úgy látom, hogy ez az ember nem jobboldali, és nem is a kampányfogásként hangoztatott keresztény értékek mentén él, hanem szélsőséges. A liberálisokra jellemző migránspártiságával és magyarellenességével éppen a napokban szembesíti őt néhány óriásplakát. Átvette az országos ellenzék eszköztárából a provokációt, a zavarkeltést és az agresszív fellépést, behozta ezt az egész cirkuszt Vásárhelyre és felforgatta annak nyugodt életét. Egymást érik a tüntetések, amik csak az ő érdekét szolgálják. Mondhatnám róla, hogy egy Messiás-komplexusban szenvedő politikai karrierista, egy álszent, kisstílű törtető, akinek egyetlen programja önmaga, de a jelzőknél sokkal fontosabb, hogy egyáltalán nem foglalkozik Hódmezővásárhellyel, csatatérnek és ugródeszkának tekinti a várost. Játssza a civilt, miközben ízig-vérig politikus, akinek van egy szűk, fanatikus és erőszakos követői tábora. Ebben a tekintetben rémisztően hasonlít Gyurcsány Ferencre, és a DK-nak nevezett szélsőséges életmód-kisebbségre. Azt állította, hogy nem tör nagypolitikai babérokra, mégis politikai pártot alapított, és Orbán Viktor kihívójának állítja be magát, ami a harmadik Fidesz-kétharmad után az ő pozíciójából megmosolyogtató. Az a helyzet, hogy Vásárhelynek van választása, neki viszont nincs. Csak előre menekülhet, mert amit eddig tett, abban kivétel nélkül megbukott. Megbukott a korábbi munkahelyein itthon és külföldön, majd választási szakértőként is, hiszen a polgárok nem úgy voksoltak áprilisban, ahogyan ő nagy okosan előírta nekik. Megbukott politikai szövetségesként, hiszen megtagadta a korábbi támogatóit. Tavaly februárban az ellenzéki pártok odaálltak mögé pénzzel, emberrel, médiával. Ő a hátukra kapaszkodva polgármester lett, és azóta mindegyik jótevőjét hátba szúrta, elárulta és leszólta. És megbukott városvezetőként is, hiszen építkezés helyett hanyatlást látunk. Mindezek alapján az a képem alakult ki róla, hogy sajnos nem szavahihető. A szeretet erejéről papol, és közben a Magyar Gárdát sírja vissza. Kalandor, a legrosszabb fajtából. Gyurcsány 2.0. verziója. Becsapta a támogatóit, becsapta a szavazóit. Túszul ejtette a várost. Mindig máshol van, tüntetéseket szervez, szónokol, Facebookozik, a médiában szerepel, de Vásárhelyért nem dolgozik. Elég ránézni a városra: borzalmas állapotban van fizikailag és mentálisan is. 2018 elvesztegetett év volt Hódmezővásárhely számára, és ez Márki-Zay Péter felelőssége.

– A közgyűlési többség nem felelős?

H. K.: A képviselők megpróbáltak együtt dolgozni vele, de képtelenség. A közgyűlést is csak a saját politikai céljaira használja. Politikai kinyilatkoztatások, vádaskodások és a híveinek rendezett ingyencirkusz terepévé vált a testületi ülés, miközben a háttérben folyamatosan megsérti a költségvetési szabályokat. Nem tartja be a megállapodásokat, nem hajtja végre a közgyűlési döntéseket. A hivatal dolgozóit és az ide érkező vállalkozókat is elüldözi. Lehallgatja, megfélemlíti, fenyegeti, zsarolja őket. A hívei békés vásárhelyieket terrorizálnak, akasztásra és késelésre buzdítanak. Neki egy szava sincs ez ellen, sőt élvezi. Egy megválasztott polgármesternek kötelessége, hogy az egész városáért dolgozzon. Elfogadhatatlan, hogy a lakosság egyik felét szégyenpadra ülteti, közellenségnek kiáltja ki. Ember még Vásárhely történetében ekkora csalódást nem okozott a közösségnek, mint ő. Túszul ejtette és erőszakos politikai provokációk kísérleti terepévé tette a várost. Ha újraválasztják, évtizedekre tönkreteheti Hódmezővásárhelyt. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy mi egyszer már együttműködtünk egy független polgármesterrel: Rapcsák András a szó minden értelmében az volt, sőt öntörvényű. De ő kőkeményen melózott, fanatikus lokálpatrióta volt, és nem budapesti tévéstúdiókban szeretgettette magát. Szobor és utca őrzi a nevét, történelem lett. Márki-Zay Péter elmulasztotta ezt a lehetőséget, ezért ő csak egy kínos, szégyellni való közjáték lesz a város históriájában. A rombolást azonban, amit a pénzügyekben és a lelkekben véghez vitt, hosszú idő lesz helyrehozni. Mi továbbra is Vásárhelyt és a vásárhelyieket tartjuk legfontosabbnak. 2018 februárja előtt ez egy békés, fejlődő város volt. Azóta lepusztult háborús övezet, és mi azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon.

– 2019-nek ez a tétje?

H. K.:A város szempontjából igen. Országos szinten az európai parlamenti választás is fontos, mert ott a migránspárti és a családellenes erők csapnak össze a mi jelöltjeinkkel. Az önkormányzati választáson pedig a vásárhelyieknek nem a kormányról kell szavazniuk, hiszen a következő országgyűlési választás csak 2022-ben lesz. Arról kell dönteniük a vásárhelyieknek, hogy Márki-Zay Péter azt hozta a városnak, amit ígért – békét és fejlődést –, vagy nem azt. Akarnak még öt ilyen évet? Csússzon még lejjebb a város? Vesszen össze mindenkivel ez az ember? A kormánnyal is, ahonnan a pénz jön? Azzal a kormánnyal, amelynek vezetőjét nagyképűen börtönnel fenyegeti? Szigetelje el teljesen Vásárhelyt, csak hogy ő országosan ismert politikus lehessen? Akár akasszák fel, késeljék meg a hívei azokat, akik nem rajonganak kritikátlanul érte? Mi a haszna ebből Vásárhelynek? Mert hogy neki mi, azt értjük. De nekünk? A városnak? A békés, csendes többségnek? Erre a kérdésre kell majd választ adni a szavazatokkal. Itt Vásárhely jövője a tét. Mi egy újjáépítési programmal, és egy azt megvalósítani képes jelölttel fogunk előállni. Ez az egyetlen lehetősége Hódmezővásárhelynek, hogy újra nyugodt, gyarapodó, a kormány teljes körű támogatását élvező település legyen, ne pedig egy elszigetelt, lemaradó politikai csatatér.