Ez ám a siker – magyar vizslák őrzik az amerikai reptereket!

Erre aztán igazán büszkék lehetünk: a hagyományos vadászkutyáinkkal, magyar vizslákkal erősítik a rendfenntartást hatékonyságát az USA-ban – írja a Blogstar.

Az amerikai repterek biztonsági szolgálatai egyre nagyobb számban alkalmaznak logó fülű kutyafajtákat, arra hivatkozva, hogy ezek az állatok kevésbé rémisztik meg az utasokat egy-egy intézkedés során – számol be róla a Magyar Mezőgazdaság, kiemelve: hogy folyamatosan nő a gyönyörű és okos magyar vizslák száma az érintett intézmények biztonsági szolgálatainál.

Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (Transportation Security Administration, TSA) felel az államok területén utazók biztonságáért, így a repterek védelmét is ők látják el. Az összes rendfenntartó szerv közül ezen ügynökség kötelékében szolgál a második legtöbb kutya. Ám a jelenlegi állomány rohamos tempóban öregszik, szinte minden napra jut egy nyugdíjba vonuló eb. A hivatal ezért úgy döntött, hogy a következő generáció tagjait elsősorban vadászkutyafajtákból válogatják ki – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A TSA szóvivője, David Pekoske szerint a lógó fülű kutyákat jobban elfogadja az utazó közönség, ezért a jövőben elsősorban vadászkutyák közül választanak.

Az elmúlt egy évben az ügynökség 80 százalékban az új iránynak megfelelően vásárolt kutyákat. A TSA kutyakiképző központjának vezetője, Christopher Shelton elárulta: alapvetően öt kutyafajtát részesítenek előnyben. Ezek pedig legelőször is a rövidszőrű magyar vizsla, emellett pedig a rövidszőrű német vizsla; a drótszőrű német vizsla, a labrador retriever és a golden retriever. A hegyes fülűek közül a német juhászkutyákat és a belga malinoiseket alkalmazzák még.

A szakemberek egyébként egészséges, jó szimatú, és emberek között is kiválóan teljesítő ebeket keresnek. A kutyákat nemcsak a rendfenntartásban, de a drog és bombakeresésben is bevetik.

Egy-egy kutya és „embertársa” kiképzése 26-42 ezer dollárba (7-12 millió forint) kerül a cikk szerint. Annak érdekében, hogy még közelebb kerüljenek a rend őrei a civilekhez, a TSA minden kutya számára baseballkártyaszerű, gyűjthető, fotós adatlapot készít, melyet a biztonsági hivatal munkatársai osztogathatnak az érdeklődőknek, hogy a közvélemény még jobban megismerje az ebek munkáját.

Forrás: blogstar.hu