Otthonszülés

Novák Hunor annak az ügynek a kapcsán mondott véleményt, melyben Márki-Zay Péter szülésznő-dúla feleségét is tanúként hallgatták meg múlt pénteken. Egy oltásellenes házaspár otthon született gyermeke – aki nem kapott K-vitamint – néhány éve agyvérzésben hunyt el.

„Jellemző, hogy ezek a gerébágneses, bábás, otthonszülő centrumok nem az evidence-based nézetekről, anya és baba biztonságáról, korszerű ellátásáról szólnak, nem a nyugat-európai protokolloknak való megfelelés a cél, hanem a naturista ősanyák és ősapák kívánságainak teljesítéséről, máshol kötelező dolgok megúszásáról (pl.: K-vitamin, orvosi vizsgálatok, védőoltások, szűrések stb.) szól ez az egész szektaszerű alternatív világ”

– jellemezte az otthonszülés ügyét Facebook-oldalán az ismert és elismert gyermekorvos, Novák Hunor.

A doktor annak kapcsán nyilvánul meg – kétszer is – közösségi oldalán, hogy múlt pénteken folytatódott az L. Csaba és Ada elleni büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken. A 24.hu tudósítása szerint a házaspár kiskorú sérelmére elkövetett emberölés vádjával áll bíróság előtt. A vádirat szerint csecsemőkorú gyermekük, L. Endre azért halt meg öt évvel ezelőtt, mert a szülők nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost. Később pedig, amikor egy segítőjük orvost hívott, próbálták megakadályozni a baba megmentését. A kisfiú néhány nappal később a kórházban elhunyt. A bizonyítási eljárás során pénteken tanúként meghallgatták a szülésznő-dúlát, Márki-Zayné Vincze Felíciát, aki a kis Endre születésénél egy gyakornokkal együtt segédkezett.

„Bár a protokoll szerint a szülésnél a szintetikus K1-vitaminból, az ún. fitomenadionból a születéskor kell megkapni az első adagot az újszülöttnek, ezúttal ez nem történt meg. A bíró kérdésére Vincze Felícia azt felelte, csak akkor szokott K-vitamint adni, ha a szülő kéri, és ő ellátta azzal a tanáccsal L-éket, hogy legkésőbb öt napon belül adjanak a babának K-vitamint, és ez szerepelt a születés után átadott dokumentációban is. A vádlottak azt vallották, nem emlékeznek arra, hogy ilyen információ elhangzott volna. A bíró szerette volna látni a szülészeti cég szerződését a vádlottakkal, de a szülésznő azt felelte, hogy az már nincs meg” – olvasható a 24.hu cikkében, mely arra is kitér, hogy ellentmondásos megnyilvánulásaival a gyermek orvosa sem tudta arról a bírót meggyőzni, hogy beadta a kicsinek a K-vitamint.

Novák Hunor az ügy kapcsán úgy fogalmazott:

„Felháborító, de jó pénzért vannak olyan magánszolgáltatók, szülésznők és orvosok, akik kiszolgálják a védőoltásellenes, modern orvostudomány ellenes őrültek igényeit. A K-vitamin életmentő, minden gyermek meg kell kapja születéskor, hiányában agyvérzés is alakulhat ki – ami sajnos az oltásellenes barmok gyerekénél ki is alakult, és az ártatlan gyermek bele is halt.”

Hozzátette:

„A hírek szerint Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznő nem adta be a K-vitamint a gyermeknek, mert a ‘szülők azt nem kérték’ (!!!), de állítólag javasolta később, hogy adják be (legalábbis ezt állítja a bíróságon). […] Gratulálok a ténykedőknek, óriási siker! A ‘háborítatlan szülés’ sikerült, a gyermek meghalt!

– hívta fel a figyelmet a szülők és a további szereplők felelősségéről, felelőtlenségére.

A népszerű gyermekorvosnak nem ez az első figyelmeztető megszólalása az otthonszülés kockázataival kapcsolatban, korábban például „Le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!” mottóval közölt elgondolkodtató cikket, melyet portálunk is szemlézett.

A jelenlegi, L. Endre-ügyben egyébként Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester – aki az eset idején a családi Te Szülésed Kft. ügyvezetője volt – úgy fogalmazott: véleménye szerint „a szomorú esetből politikai botrányt” akar csinálni a média, az ellene a Mindenki Magyarországa Mozgalom indulása óta felerősödő lejáratókampány részeként. Kiemelte továbbá: „Feleségem és szülésznő társa, valamint a neonatológus szakorvos a vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint dokumentálták a szülést, minden dokumentum a bíróság rendelkezésre áll (nem veszett el), és a gyermek tökéletesen egészséges volt. A szülésnek a hat héttel későbbi tragédiához semmi köze. Bár a tragédia orvosi oka nem derül ki a cikkből, a cikk sejtetésével szemben a K-vitamin hiánya még a vérzékenység számos lehetséges oka közül is csak az egyik. A K-vitamint nem a szülésznő feladata volt beadni” – reagált a 24.hu írására.

Borítókép: pixabay.com