Karácsonykor és az év végén változik a vonatok közlekedési rendje

Sokaknak a jövő héten kezdődik az új év első tanítási vagy munkahete, ezért ma a megszokottnál többen kelhetnek útra vonattal – írja közleményében a MÁV.

A mai napon helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai már péntek kora délutántól megtekinthetők a MÁV-csoport honlapján. A vasárnap reggeli, legutóbbi frissítés alapján még ma délelőtt sem késő megvenni a menetjegyet: a feltüntetett vonatok szinte mindegyikén van szabad hely, azonban a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon közlekedő egyes railjetekre, a Keletiből Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át a Nyugatiba tartó Kamilla IC-re, a Kolozsvárról Budapesten át Bécsbe tartó Transilvania EuroCity-re, valamint a Keletiből Szentgotthárdra este induló Rába IC-re jelenleg csak korlátozott számban foglalható hely.

A tájékoztató jellegű adatokat naponta többször is frissítette, frissíti a MÁV-START – egészen ma délutánig. Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok belföldi foglaltsága január 6-ára, azaz mára vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely. Többletkocsik csatlakoztatására kis idővel az indulás előtt is sor kerülhet, ezért javasolják a kapacitások alakulásának folyamatos nyomon követését.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyeket, helyjegyeket elővételben is meg lehet váltani, illetve igénybe lehet venni az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. Az okostelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és 10 százalékkal olcsóbb. Az automatából vásárolt vagy online megvett és automatából kinyomtatott jegyekre 5 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START.