Nem múlt el a terrorveszély Európában - erőt gyűjt az Iszlám Állam

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem múlt el a migráció és a terror jelentette veszély Európában.

Bár az Iszlám Állam jelentős részét sikerült Szíriában felszámolni, az illegális bevándorlók továbbra is Európába igyekeznek. Horváth József hangsúlyozta, a biztonsági szolgálatok feszítetten próbálják kiszűrni a veszélyes embereket, azonban ez nem könnyű.

Csupán költői kérdésként lehet tekinteni arra, hogy biztonságosabb lett-e a világ 2018-ban – jelentette ki Horváth József, biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Sokan mondják azt, hogy feleslegesen riogatják az embereket, azonban, ahogy a migrációs válságnak, a terrorfenyegetettségnek sincs vége – mondta.

A szakértő szerint a probléma nem múlt el, hiszen az elmúlt évben sem sikerült Európában az illegálisan ott tartózkodókat eltávolítani Európából, emellett a biztonsági szolgálatokat sem sikerült megerősíteni. Hozzátette: az illegális migrációval Európába érkezettek szűrése, a mélységi ismeretek feltárása nem sikerült, hiszen a jogszabályi hátteret sem biztosították ehhez az illetékes kormányok.

Az Európai Unió továbbra is a szervezett migrációban gondolkodik, így a probléma kezelése ebből a szempontból sem mutatkozik meg – tette hozzá Horváth József.

Hozzá kell szokni?

A műsorban felvetődött, hogy több európai politikus is úgy vélekedik a migrációról, mint ami egy megszokható dolog. A szakértő erre úgy reagált, ez pont olyan, mintha azt mondanánk egy betegnek, szokjon hozzá ahhoz, hogy fájdalommal kell együtt élni. Véleménye szerint nem lehet hozzászokni ahhoz, hogy Európa elveszti értékeit, illetve az a biztonságos világ, ami az európai polgárok számára megszokottá vált, csaknem teljesen eltűnik.

Az elmúlt három évben lépésenként, de folyamatosan adjuk fel ezeket a vívmányainkat, Európa pedig tudomásul veszi azt, hogy a régi világ elveszett, a belső fenyegetettség is megnőtt, amelyekkel szemben egyelőre nem hajlandó fellépni – hangsúlyozta a szakértő.

„Ketrecbe zártuk” az embereket

Az ünnepek idején nem volt idegen az a látvány sem, amit a karácsonyi vásárokban láthattunk, hiszen szinte minden nagyvárosban jelentős készültséggel, megerősített védelmi rendszerekkel védték az embereket – hangzott el a műsorban. Horváth József elmondta, ez még 4-5 évvel ezelőtt sem volt így, ilyesmit korábban csak a Közel-Keleten lehetett látni.

Hozzátette: a törmelékekkel megtöltött, bástyának nevezett kockák az embereket védik, azonban ezzel egyfajta „ketrecbe zártuk” azokat, akik ellátogattak egy-egy ilyen vásárra. Szerencsére az elmúlt pár hónapban nem történtek jelentős belső támadások – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu