A hét embere:  az egészségünket nem lehet megvenni a boltban 3

Ezúttal Bagi Mátyás, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület alapító tagja lett A hét embere.

Bagi Mátyás él-hal a sportért. Köztudott, hogy ez az, ami az egész életét meghatározza. Ám a hódmezővásárhelyi edző nem csak a saját és családja mindennapjaiba építette be a rendszeres mozgást, hanem hozzáértését és tudását kamatoztatván immár évek óta azon dolgozik, hogy a városban élőkkel is megismertesse mindezt.

– Három évvel ezelőtt egy, már régóta dédelgetett álmom vált valóra, amelynek célja az volt, hogy a hódmezővásárhelyi embereknek legyen lehetőségük arra itt a városban, hogy hetente legalább egyszer, kulturált körülmények között eltudjanak menni mozogni, mindezt ingyen és bérmentve. A megvalósításban a Csongrád Megyei Szabadidő Sportszövetség és a hódmezővásárhelyi sportcsarnok vezetője volt segítségemre. Az első edzésre 97-en látogattak el, ami három hónappal később 210-re nőtte ki magát. Ennek pedig azóta is töretlen sikere van. Ugyanis ma már országos programként él a köztudatban a vásárhelyi kezdeményezés, hiszen a Magyar Szabadidő Sportszövetség ennek a mintájára ugyanilyen ingyenes edzéseket hozott létre Magyarország legkülönbözőbb városaiban. Ekkor éreztem először azt, hogy az a rengeteg utána járás és munka, amelyet a mozgásba fektetek azért, hogy én és az én családom egy egészséges életet tudjunk élni, ettől még többre való. És azt kell, hogy mondjam, hogy gyorsan kikristályosodott az is, hogy van hozzá affinitásom – mesélte lapunknak az edző.

A hét embere:  az egészségünket nem lehet megvenni a boltban

Bagi Mátyás tehetségét, tudását és szorgalmát kihasználván rövid időn belül Hódmezővásárhely sportéletének mozgatórugójává vált.

– Ezen kezdeményezésemmel gyakorlatilag a lehetőségek tárháza megnyílt. Amelyek aztán rengeteg élményt és örömet okoztak az elmúlt években. Leginkább a jó célokért való mozgás az, ami igazán motivál. És hadd ismertessek egy rövid történetet, ami az eddigi legnagyobb katarzist okozta a számomra, és, ami a sporthoz való hozzáállásomat szinte teljesen átformálta. Az egyik ingyenes edzés alkalmával egy kerekesszékes hölgy megjelent a Sportcsarnok előtt és jelezte, hogy ő maga is szeretne csatlakozni a csoporthoz. Természetesen beinvitáltam és mindenki, aki aznap ellátogatott mozogni, egy pillanat alatt elfogadta, befogadta őt, miközben messze nem úgy és olyan intenzitással csinált egy számára kedvező gyakorlatsort. Hónapokon keresztül minden vasárnap eljött, és edzett a maga módján. Ekkor értettem meg, hogy nincs szükség különösebb kikötésekre ahhoz, – gondolok itt most például a szervi elváltozásokra, a keringési rendellenességekre, egy alapvető állóképességre és így tovább – hogy valaki edzeni, tornázni tudjon – fejtette ki Bagi Mátyás.

A Balog Imsi sportcsarnok ad otthont minden vasárnap a 18:00 órakor kezdődő ingyenes edzéseknek, ahol az edző a feleségével és kislányával együtt tart edzést annak reményében, hogy ezáltal példát mutathatnak azoknak, akik részt vesznek és ösztönözni tudják őket arra, hogy a következő alkalommal már ők is legalább egy családtagjukat vigyék majd magukkal.

– Az egészséget nem lehet megvenni a boltban. Rendszeresen tenni kell annak érdekében, hogy megmaradjon. Én pedig kijelenthetem, hogy azért megyek előre és tűzök ki újabbnál újabb célokat és megvalósítani kívánt ilyen-olyan sporttal kapcsolatos projekteket, hogy erre minél többet rádöbbenjenek. Bátran állítom, hogy nagyon sok mindent kaptam a sporttól. Többek között azt is, hogy a Szeretem Vásárhelyt Egyesület oszlopos tagja lehetek. Itt az a fő feladatom, hogy sporttal kapcsolatos programokat találjak ki és valósítsak meg, vagy pedig a már meglévő ötletet kivitelezzem. Én pedig boldogan teszem mindezt, hiszen ez a közösség egy olyan közösség, amely nyitott a gondolataim és céljaim felé. Ez pedig hozzásegít ahhoz, hogy egy egészségesebb fiatalokból és idősebbekből álló vásáros legyünk – ismertette az Egyesület alapító tagja.

Elmondása és tapasztalatai alapján már egy kevés is elég ahhoz, hogy az embereket megmozgassák és azok kilépjenek a komfortzónájukból. Ennek kiváló megteremtője a Szeretem Vásárhelyt Egyesület, akik valóban rendszerint azon dolgoznak, hogy a lakosok új élményekkel legyenek gazdagabbak.

– Politikamentesen is kiválóan tud működni egy civil szervezet, ez az, amit a Szeretem Vásárhelyt eseményei remekül reprezentálnak. És jó ehhez a közösséghez tartozni. Jó másoknak adni általa. Sokfelől jövünk, mi alapító tagok. Sokat láttunk már a világból. Ezt próbáljuk hát mind-mind összegyúrni és kamatoztatni. Természetesen tele vagyunk új, megvalósításra váró ötletekkel és folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindez sikerüljön- zárta gondolatait Bagi Mátyás.

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az nem más, legyen szó bármilyen sporttevékenységének a végzéséről az az, hogy az ember jól érezze közbe magát. Ehhez meg kell találnia azt a közösséget, amely minden szempontból megtudja ezt adni a számára. És végül kiemelte, hogy Hódmezővásárhelyen erre aztán bőven van lehetőség, amit sokan ki is használnak. Számára a zene és a show jelleg pedig elmaradhatatlan elemek.

Fotó: Gémes Sándor