Vásárhelyi kezdeményezés: jövő ősztől kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás

Dr. Kószó Péter előbb a városra beterjesztett javaslatából országos program lett.

Akár súlyos szövődményekkel is járhat a bárányhimlő, a tünetek akár két hétig is eltarthatnak és enyhébb lefolyás esetén is igen kellemetlen a betegség. 2015 novemberében dr. Kószó Péter alpolgármester indítványát elfogadva az önkormányzat úgy döntött, a vásárhelyi gyerekek számára ingyenesen biztosítják a bárányhimlő elleni védőoltást. Később több település is csatlakozott a programhoz.

Bár már januárra tervezték, ám a Világgazdaság információi szerint csak 2019 őszétől kerül be a kötelező védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina – írja a Blikk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a lappal közölte: hamarosan kiírják az oltóanyagra a közbeszerzési eljárást. Hogy mennyit költenek a vakcinák beszerzésére, csak a kiírás után lesz nyilvános.

A bárányhimlőt a varicella-zoster vírus okozza. A betegség 2-3 hét lappangás után jelentkezik: a testet kezdetben piros kiütések borítják, ezek végül gennyes, viszkető dudorokká alakulnak. A betegség főleg a gyerekeket támadja meg, de felnőtteknél is előfordul, ráadásul súlyos szövődményekkel, például tüdőgyulladással is járhat. Jelenleg csak kérhető a vakcina, amelyből kettő szükséges a védettséghez: a két oltás ára körülbelül 20 ezer forint.

Forrás: vasarhely24.com