Petárda Stop!

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete a szilveszter közeledtével az alábbi gondolatokat ajánlja figyelembe venni.

Nagyon fontos, hogy szilveszterkor fokozottan figyeljünk oda házi kedvenceinkre, főleg a kutyákra. A petárdák és a különböző tűzijátékok hirtelen sípoló, robbanó hangja és fénye megijesztheti őket. Ilyenkor menekülni kezdenek, sokszor áttörve a kerítést. Veszélynek vannak kitéve, hiszen az utcákat róják napokig a hideg időben. Megelőzhetjük mindezt azonban, ha ebben az időszakban (dec. 31. délutántól, jan. 1. reggeléig) beengedjük őket a házba/lakásba, kialakítunk nekik egy biztonságérzetet nyújtó helyet és próbáljuk őket nyugtatni simogatással, a jelenlétünkkel, ha így is félne a robbanószerek hangjától.

Ha a kedvencünkről előre tudjuk, hogy retteg a hirtelen jövő hangoktól, ajánlatos, ha állatorvosunkat felkeressük és az állat egészségi állapotának megfelelő, különböző speciális nyugtató gyógyszert íratunk fel. Ez segíthet az éjszakát átvészelni. A paneltömbökből levitt ölebekre is vigyázzunk, ellenőrizzük a póráz állapotát, nehogy az ijedségtől megrántsa azt – elszakadjon, majd elmeneküljön. Itt fontos megjegyezni, hogy ellenőriztessük a chipet, hogy rendben regisztrálva van-e a központi rendszerben, valamint a kutya nyakörvére tegyünk egy bilétát, a címünkkel vagy a telefonszámunkkal ellátva. Ez utóbbi életmentő lehet!

Ha elveszne a háziállatunk, mindenképp jelezzük a lakhelyünkhöz közeli állatvédelmi szervezetnek, ebrendészeti telepnek, illetve hirdessük a közösségi oldalakon, ugyanis a Facebook-on az állatvédők különböző csoportokat szoktak létrehozni minden év szilveszterén a kedvenceink érdekében, hogy mihamarabb hazajuthasson, ha elszökne otthonából – így teszünk mi is.

Forrás: Balogh Ernő, Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete