Elhunyt Szervánszky László, az ország egyik leghíresebb mestercukrásza, a Virág egykori üzemeltetője

Hosszan tartó betegség után, december 23-án elhunyt Szervánszky László, az ország egyik leghíresebb mestercukrásza, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tulajdonosa.

Szervánszky László Erdélyi iparoscsaládból származott, Soltvadkerten, az ÁFÉSZ berkeiben tanulta meg a szakma alapjait, majd Budatéténybe került. Mestervizsgája megszerzését követően kiváltotta az iparengedélyt, az egykori szülői ház kapujában leválasztottak egy kis részt a konyhából, és ott nyitották meg a cukrászdát. Amikor csak tehette, külföldre látogatott, hogy új megoldásokat, technológiákat, ötleteket hozhasson haza. – közölte a Délmagyar.

„A kétezres évek közepére teremtették meg az alapját egy új, nagy méretű, korszerű cukrászda felépítésének, ami végül országos hírűvé tette a vállalkozást, és Soltvadkertet a „fagylalt városává” avatta.” – olvasható a cikkben.

Szervánszky László neve a szegedieknek is ismerősen csenghet, hiszen 1992-ben elnyerte a várostól a Virág cukrászda üzemeltetői jogát. 1994-ben 50 millió forintért megvásárolta az életveszélyesnek nyilvánított Nagy Virág tulajdonjogát az önkormányzattól, ami után több százmillió forintot költött az épület felújítására. 1999 októberében egy éjszaka alatt összepakolt a cukrászdában, és távozott a városból. A korabeli sajtó csak találgatta a mestercukrász indokait, mert ő maga csak annyit közölt, hogy „betelt nála a pohár”.

Forrás: vasarhely24.com