A vásárhelyi mártír Tóth Sándorra emlékeztek Aradon

Az 1989-es romániai rendszerváltás egyetlen magyarországi áldozatára emlékeztek vasárnap délben Aradon.

A hódmezővásárhelyi Tóth Sándor 29 évvel ezelőtt, december 23-án segélyeket vitt az akkor már szabad városnak kikiáltott Temesvárra, de csak Aradig jutott, ahol halálos lövés érte. A Maros-parti városban hősi halottként tisztelik az akkor 40 éves gépkocsivezetőt.

A Maros két partjáról, az északi oldalon lévő Park-szállóból és a déli parton lévő várban működő helyőrségből is lőttek Aradon 1989. december 23-án. Máig sem tudni, hogy ki kire, vagy mire lőtt a zűrzavarban, de egy eltévedt, vagy éppenséggel egy jól célzott golyó Tóth Sándort találta el a teherautó kabinjában, a várhíd lábánál.

A tragédia helyszínétől nem messze már 1990-ben kopjafát állítottak és emléktáblát helyeztek el a tiszteletére, és Tóth Sándor nevét viseli a maros-parti sétány is. Itt tartanak főhajtást minden évben az aradi magyarság és a román forradalmi szervezetek képviselői. Idén is koszorúzott Tóth Sándor özvegye, Tóth Nóra. „Mindig nehéz szívvel jövök, de ugyanakkor örömmel is, mert tudom, hogy tisztelettel és szeretettel gondolnak a férjemre Aradon. Az első időszak különösen nehéz volt, de vigasztalást nyújtott a tudat, hogy egy nemes célért adta Sanyi az életét” – mondta elérzékenyülve.

Néhány napja a román katonai ügyészség vádlottá minősítette Ion Iliescu volt román államfőt az 1989-es forradalomban játszott szerepéért, diverziókeltéssel és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolva meg. Bognár Levente aradi alpolgármester szerint ez bizakodásra ad okot, hogy előbb-utóbb az aradi eseményekről is kiderül az igazság. „Fontos, hogy mind országos, mind helyi szinten tisztázzák az akkor történeteket. Nem lehet megnyugvás, amíg ki nem derül, kik a felelősek sok ember haláláért. Ezzel tartozunk az utókornak, a hozzátartozóknak, de az elesetteknek is, aki életüket áldozták a szabadságért” – fogalmazott az elöljáró.

 Az aradi megemlékezésen koszorút helyezett el Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki a két testvérváros közös mártírjának nevezte Tóth Sándort.

A beszédek után elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd Timotei Seviciu ortodox érsek és Jakab István evangélikus lelkipásztor áhítata következett, valamint aradi és hódmezővásárhelyi diákok elénekelték a Mennyből az angyal kezdetű karácsonyi dalt.

A romániai forradalomnak Aradon nagyjából egy tucat halálos áldozata és ugyanennyi sérültje volt.

Forrás: maszol.ro