A hét embere: az élet nem mennyiség, hanem minőség kérdése

Bán Csaba, református lelkész lett A hét embere.

Az Ótemplomi Gyülekezet református lelkipásztoráról, Bán Csabáról kijelenthetjük, hogy nem csak vallási értelmében fontos, és példás lelke a városnak, hanem a kulturális életnek is egy nagyon komoly mozgatórugója és kiemelt alakja. Megkérdeztük, mi az, ami motiválja, mit kap ő ezáltal, és természetesen szót ejtettünk vele Krisztus születésének ünnepéről is.

– Amennyiben az ember nyitott szívvel jár, gyorsabban észreveszi, ha az élet csodálatos dolgokat sodor elé. Én igyekszem kellőképpen nyitott szívvel és szemmel járni ebben a világban ahhoz, hogy meglássam azokat az emberi életeket, élethelyzeteket, kéréseket, lehetőségeket, amelyekkel hozzám fordulnak. Így minden olyan esemény vagy program, amely a városunk és a közösségünk hasznát szolgálja, könnyen a látóterembe kerül és elkötelezett megvalósítójává válok. Óriási öröm a számomra, hogy az elmúlt évben rengeteg olyan kiváló és hasznos kapcsolat épült ki különböző egyesületek, szervezetek, énekkarok, iskolák és egyéb intézmények és a gyülekezeti közösségünk között, amelyekből aztán nagyszerű rendezvények kerültek a város kulturális életébe – kezdte a lelkész.

Bán Csaba életében a vásárhelyi egyesületek, szervezetek, kisebb-nagyobb közösségek, oktatási intézmények és nem utolsósorban a gyülekezet mind-mind meghatározó szerepet játszanak. Ennek köszönhetően nagyon sok helyre hívták karácsony előtt és kérték, hogy lelkipásztorként mondjon néhány kedves szót. Ő pedig mindig örömmel viszi a Jézus Krisztus születéséről szóló hírt. És, hogy mit ad mindez a számára?

– Az élet elsősorban nem mennyiségi, hanem sokkal inkább minőségi kérdés. Ennek ellenére fontos számokban is kifejezni azt az érdeklősét és növekedést, ami itt, Hódmezővásárhelyen végbemegy. Egyre többen keresik fel a gyülekezetet és a templomunkat is. És itt most nem csak vallási hovatartozásra és annak gyakorlására gondolok. Öröm a számomra, hogy egyre gyakrabban ad otthont a különböző rendezvényeknek a mi felújított református ótemplomunk. Ahol ennek köszönhetően nagyon sok ember fordul meg. Jó látni, hogy lassan, de biztosan válik a templom sokak számára kedvelt és vonzó hellyé. És bízom abban, hogy a helyszín mellett az ott élő közösség is sokak számára meghitt közösségé válhat – folytatta Bán Csaba.

A városba látogató vendégek számára a központban lévő Ótemplom, mint a város legrégibb épülete elsősorban turisztikai látványosság, ám a vásárhelyieknek ettől sokkal komolyabb és mélyebb rendeltetéssel bír; lelki otthonukká válhat.

– Számomra igazán kedves és szívet melengető látvány az, ha valaki hozzánk betér és lélekben megnyugodva és feltöltődve távozik, egy istentisztelet, egy szép hangverseny, vagy egy előadás után. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy nem keresztény megismerjen egy keresztény embert. És, hogy egymást tiszteletben tartva, közösen, együtt erősítsük a város lelki életét. Azokkal az emberekkel, szervezetekkel, egyesületekkel és intézményekkel, akikkel együtt dolgozunk, mindig valamilyen jó cél érdekében tesszük azt. Ez pedig nagyon fontos, ugyanis ezzel együtt tiszteljük és becsüljük a másik társunkat és annak munkáját, amihez mint tudjuk alázat is szükséges – mesélte a református gyülekezet lelkipásztora.

Sűrű programmenetének köszönhetően a templomban tudott fogadni bennünket, itt készítettük hát el az interjút, a Klauzál iskola karácsonyi műsorát követően. Ennek kapcsán aztán és az ünnepek közelségének köszönhetően szót ejtettünk a karácsony jelentőségéről és arról is, hogy náluk hogy zajlik Krisztus születésének ünnepe.

– A legfontosabb, hogy megéljük azt, hogy az Isten eljött erre a Földre, magával hozta az ő szeretetét az Ő Fiában, Jézus Krisztusban a számunkra. Így hát a karácsony nem másról, mint magáról a szeretetről és az odaadásról szól. Nálunk ezek a napok két részre bonthatók. Egyrészt ahogy mindenki, úgy mi is a családdal töltjük ezt a pár napot. Karácsonyfát állítunk, elfogyasztjuk a hagyományos ételeket, jókat beszélgetünk és élvezzük, hogy együtt van a család. A másik egyenértékű része ezeknek a napoknak, a szolgálat a gyülekezeti közösségünkben. A napkeleti bölcsekkel, a pásztorokkal, az angyalokkal, és a Földön levő, keresztények hatalmas közösségével együtt – mondta még el a lelkész.

Fotó: Gémes Sándor