A családi hagyományokat őrzik

Havasi Katalinéknál a mézeskalács készítés is családi hagyomány, de amolyan anya-lánya program is. Az idén ő süti a pulykát, a férje pedig szokás szerint a halászlevet készíti el.

– Családi hagyomány nálunk a mézeskalács készítés, már hetekkel karácsony előtt. Ez egy igazi anya-lánya program. Tünde lányommal kettesben sütünk, dekorálunk mézeskalácsot. És függetlenül attól, hogy sikerül, ez nagyon jó alkalom, hogy kibeszéljük az évet. Ő előbb közgazdászként dolgozott néhány évet a világ hat országában, majd visszament az egyetemre biotechnológia mérnök mesterképzésre, s most phd. hallgató – vázolta az anya-lánya program egyik okát Havasi Katalin.

– Miután korábban megsül, így karácsonyra már meg is puhul a mézeskalács. December 23-a még az előkészületek jegyében telik, de 24-e már a családé. Azaz jön a lányom, az egyetemista Bence fiam és a férjem. A családi készülődés azt jelenti, hogy a fiammal és a lányommal díszítjük a most már visszajáró fánkat (mely töves fenyő és év közben a kertünket díszíti), míg a férjem a halászlevet főzi. Nálunk a karácsonyi menü már délben is hagyományos: almaleves és mákos guba, mely pici gyerekkorom óta elmaradhatatlan. Este pedig a hallé és a rántott hal az étel. A mákos gubát és az almalevest én készítem. Eljárunk az éjféli misére, de volt már olyan, hogy annyira fáradtak voltunk, hogy inkább itthon maradtunk.

Havasi Katalin elárulta azt is, hogy miután a feldíszített fa alá tették az ajándékokat, nem a gyerekeket hanem a szüleit, azaz, apukáját és anyukáját hívják át hozzájuk a szomszédos lakásból. – Elénekeljük a Mennyből az angyalt, melyhez Bence időnként gitározik, meggyújtjuk a gyertyákat és a csillagszórókat, majd felbontjuk a csomagokat. Igaz, minden karácsonykor felmerül a kérés, hogy előbb vacsorázzunk, vagy csomagot bontsunk? De ezt mindig gyorsan eldöntjük – mondta.

– Míg a férjem testvérének nem volt gyereke, addig az ő szülei is itt voltak nálunk. Mióta ott is van, nem tudtak dönteni, kihez is menjenek. Ezért csak 25-én találkozik a család. Ezt a családi „összetartást” eddig az anyósom vállalta, de idén én leszek a háziasszony. Anyósom nagyon finom töltött csirkéket sütött a 25-i ebédre. Én nem mertem vele konkurálni, ezért egy hagyományos karácsonyi pulykával szeretném meglepni a férjem szüleit, testvérét és családját. Előtte gyöngytyúk leves lesz, tervezek még előételnek valamilyen kacsamáj habot. És ha valakinek nem ízlene a pulykám, a biztonság kedvéért töltött káposztát is főzök. 26-án pedig az én unokatestvéreim és gyermekeik lesznek együtt velünk. A karácsony az évben az egyetlen olyan ünnep, melyen – ha az ég és a föld össze is szakad – a családdal tudjuk tölteni – mondta Havasi Katalin.