Elmaradt a rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen

Határozatképtelenség miatt nem tartották meg a péntek délelőtti közgyűlést a Városháza dísztermében. 

Az ülésen csak Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea szocialista alpolgármester, Hegedűs Zoltán Fidesz-frakció vezető, Nagy Ernő szocialista és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő jelent meg, ezért a közgyűlés nem volt határozatképes.

Márki-Zay Péter az ezt követő sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy nem érkezett meg a Fidesz-frakció többi tagja. Mint elmondta, a költségvetés módosítása nélkül a Varga Tamás Általános Iskola ebédlő felújításához elveszik a tankerület által biztosított 20 millió forint, ugyanis a támogatás csak idei kötelezettségvállalásra áll rendelkezésre. – Az átcsoportosítás nélkül ez nem történhet meg  – tette hozzá a polgármester.

Elmaradt a rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen 1

A politikus a strand 170 millió forintos víztisztító berendezésével kapcsolatban elmondta: ez évente 100 millió forintos megtakarítást hozna, és a fejlesztéshez költségvetési átcsoportosításra lenne szükség. – Ezt azonban a Fidesz nem szavazza meg, és költségvetési csalással vádolnak, holott a pénz belügyminisztériumi támogatásból megvan, csak egy másik költségvetési soron. Így nincs szó fedezet nélküliségről. Az előző városvezetés 2016 decemberében szintén így vállalt kötelezettséget erre a beruházásra – fejtette ki.

Hegedűs Zoltán is sajtótájékoztatót tartott az elmaradt közgyűlés után. A frakcióvezető úgy véli, a polgármester lába alatt ég a talaj, és a közgyűlésnek nem a Varga Tamás iskola ebédlőjének felújítása lett volna a fő témája, hanem a 170 milliós költségvetési csalás legalizálása.

– A Fidesz nem lesz bűnrészes. Megvárjuk a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság vizsgálóbizottságának eredményét, és aztán meglátjuk, mit tehetünk az ügyben. Ez egy nagyon súlyos bűncselekmény, ugyanis a polgármester úgy vállalt kötelezettséget a beruházásra, hogy arra nem volt meg a szükséges pénz – tette hozzá a frakcióvezető. Úgy véli, Márki-Zay azt tette, mintha egy gyereknek odaadnák menzára a pénzt, de azt inkább játékra költené.

A fideszes képviselő ismertette: hétfőn volt egy egyeztetés az ebédlővel kapcsolatban, és akkor Márki-Zay Péter azt mondta, nem szükséges a beruházáshoz módosítani a költségvetést, hanem megoldják másképp. – Most pénteken már mást mond. De ezt már megszokhattuk, hiszen a bíróság tegnap harmadik alkalommal mondta ki, hogy városunk első embere notórius hazudozó – jelentette ki.

Márki-Zay Péter arra a kérdésünkre, hogy milyen eredményre számít a vizsgálóbizottságtól, azt válaszolta: biztos benne, hogy valótlanságok jelennek majd meg, és elítélő határozat születik vele szemben.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

10:13: Hegedűs Zoltán sajtótájékoztatót tartott. Mint elmondta, a polgármester lába alatt ég a talaj, és a közgyűlésnek nem a Varga Tamás iskola ebédlőjének felújítása lett volna a fő témája, hanem a 170 milliós költségvetési csalás legalizálása. Részletek később!

10:08:  – Határozatképtelenség miatt elmarad a mai közgyűlés – jelentette be Márki-Zay Péter. A politikus szerint ez azért is sajnálatos, mert így a város számára elveszhet a tankerület által felajánlott 20 millió forint a Varga Tamás iskola ebédlőjének felújításához.

– Erről akár még az idén tarhatunk egy másik rendkívüli közgyűlést – tette hozzá a polgármester. Azt is elmondta, a Fidesz most költségvetési kihágással vádolja a strand víztisztító berendezésével kapcsolatban, azonban 2016 decemberében az előző városvezetés szintén fedezet nélkül vállalt kötelezettséget a beruházásra.

Márki-Zay Péter és Kis Andrea 10.30-kor sajtótájékoztatót tart.

10:00: Eljött a kezdés időpontja, azonban csak Márki-Zay Péter, Kis Andrea alpolgármester, Hegedűs Zoltán Fidesz-frakció vezető, Nagy Ernő szocialista és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő van jelen.

Mivel a testület így nem határozatképes, ezért 5 percet várnak még.

09:46: Üdvözlünk mindenkit a Városházáról! A díszterem szinte még üres, egyedül Márki-Zay Péter polgármesterrel és Molnár Lászlóné jobbikos képviselővel találkoztunk.

Napirend:

1./ Az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének módosítása

2./ Egyebek

Indoklás: az önkormányzat ajánlatkérő “Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola Hódmezővásárhely, Holló utca 36. szám alatti volt kollégium épület teljes körű felújítása” elnevezéssel 2018. 11. 25. napján feltételes közbeszerzési eljárást indított.

A közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkötendő szerződés fedezetének biztosításához Hódmezővásárhely M.J.V. Önkormányzatának 2018. évi költségvetésének módosítása szükséges, mivel az idei szeptemberi módosítás elfogadásakor a beruházás megvalósítására szolgáló fedezet elvonásra került. A beruházás finanszírozása, részben a Hódmezővásárhelyi Tankerület által nyújtott 20 millió forint összegű támogatásból valósulna meg, melynek feltétele, hogy ajánlatkérő szerződést kössön a nyertes ajánlattevővel 2018. december 31. napjáig.

Továbbá szükséges a Hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda fejlesztése kapcsán felhasználni kívánt 170 millió forint „Egyéb felhalmozási Kiadások” (K8) sorról, a „Beruházási Kiadások” (K6) sorra történő átvezetése a korábbi testületi határozatoknak megfelelően.

A testület legutóbb hétfőn ülésezett, az arról készített beszámolónkat ITT olvashatja.